Grootste hefschip Pieter Schelte heet vanaf nu ‘Pioneering Spirit’

Het grootste hefschip ter wereld, de ‘Pieter Schelte’, gaat verder onder de naam ‘Pioneering Spirit’. De Zwitsers-Nederlandse Eigenaar Allseas maakte vrijdag al bekend de naam te veranderen, nadat er brede kritiek was ontstaan op het feit dat het schip vernoemd was naar nazimisdadiger Pieter Schelte Heerema.

Het grootste hefvaartuig ter wereld, de Pioneering Spirit, hier nog de Pieter Schelte.
Het grootste hefvaartuig ter wereld, de Pioneering Spirit, hier nog de Pieter Schelte. Foto ANP/ Jerry Lampen

Het grootste hefschip ter wereld, de ‘Pieter Schelte’, gaat verder onder de naam ‘Pioneering Spirit’. De Zwitsers-Nederlandse eigenaar Allseas maakte vrijdag al bekend de naam te veranderen, nadat er brede kritiek was ontstaan op het feit dat het schip vernoemd was naar nazimisdadiger Pieter Schelte Heerema.

Volgens Allseas past de nieuwe naam bij waar het schip voor staat, zo schrijft de website Offshore Energy Today:

“Het past bij de dertigjarige traditie van Allseas om te pionieren en technische grenzen over te gaan. (…) Dit vaartuig omvat alle innovaties die Allseas de afgelopen dertig jaar heeft ontwikkeld.”

Twitter avatar BuitelaarJeroen Jeroen Buitelaar The “Pioneering spirit” formally known as “Pieter Schelte” http://t.co/gTeMbwfTqr http://t.co/f4wkvbG6Ft

Opvallend is wel dat de initialen P.S. in stand worden gehouden met de naamsverandering.

Toch overstag

De kritiek op de naam van het schip was er al langer. Maar tot nu toe weigerde Edward Heerema, president van Allseas en zoon van Pieter Schelte Heerema, de naam van het mammoetschip te veranderen. Pieter Schelte Heerema, overleden in 1981, was een pionier in offshoretechnieken, maar midden in de Tweede Wereldoorlog ook officier van de Waffen-SS. Eerder verdedigde zoon Edward nog zijn keuze voor de naam ‘Pieter Schelte’. Hij zei in de Telegraaf afstand te nemen van diens oorlogsverleden, maar wilde toch zijn vader eren vanwege zijn verdiensten.

Maar de afgelopen weken werd de druk groter, te groot. Joodse organisaties en vakbonden in het Verenigd Koninkrijk drongen er op aan dat Allseas de naam van het schip zou veranderen. Internationale transportvakbond ITF startte een petitie waarin oliebedrijf Shell werd opgeroepen geen gebruik te maken van het schip bij de ontmanteling van booreilanden in de Noordzee.

De Pioneering Spirit is 382 meter lang, 124 meter breed en kan tot 48.000 ton tillen. Het heeft 2,4 miljard euro gekost om te bouwen. Momenteel ligt het schip in de haven van Rotterdam, waar het vorige maand aankwam.

Lees ook bij NRC Q: De moeder aller schepen is aangekomen in Rotterdam (plus foto’s) (€).