Rebellen vragen Miss Universe om bijdrage aan vredesgesprekken

De Colombiaanse Miss Universe
De Colombiaanse Miss Universe Foto AFP

„Me inzetten voor de wereldvrede.” Het is een van de obligate antwoorden die deelnemers aan schoonheidswedstrijden geven op de vraag wat hun doel is in het leven. Maar de pas bekroonde Miss Universe, de Colombiaanse Paulina Vega, krijgt nu de kans die ambitie waar te maken. De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) hebben het 22-jarige model gevraagd om aan te schuiven bij de vredesonderhandelingen die een eind moeten maken aan het al ruim vijftig jaar durende gewapende conflict.

Vega, die eind januari Miss Universe werd, had in interviews gezegd dat ze graag een bijdrage wilde leveren aan de vredesbesprekingen tussen de FARC en de Colombiaanse regering, die sinds 2012 gaande zijn in de Cubaanse hoofdstad Havana. De FARC plaatste daarop een uitnodiging op zijn website: „We prijzen je interesse om naar Havana te reizen en nodigen je hierbij uit.”

Het is nog onduidelijk of Miss Universe op de uitnodiging ingaat. De FARC haalt vaker de publiciteit met opvallende gasten. Eerder spraken ze met de beroemde Colombiaanse voetballer Carlos Valderrama af een „wedstrijd voor vrede” te spelen. De delegatieleden, onder wie de Nederlandse FARC-strijder Tanja Nijmeijer, verschenen destijds in voetbalshirts bij de vredesbesprekingen.