Kuzu en Öztürk heten nu ‘Denk’ en willen een racismeregister

Er moet een register komen van racistische uitingen op internet, gekoppeld aan de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Mensen die in dat register staan, mogen geen baan bij de overheid meer krijgen. Dat stellen oud-PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk voor in een interview met deze krant. Ze presenteren vandaag hun politieke partij: Denk. In de Tweede Kamer zullen ze vanwege interne regels ‘groep Kuzu/Öztürk’ blijven heten.

Met hun ‘R-register’ willen Kuzu en Özturk de overheid „zuiveren van racisten”. Öztürk: „Je kunt een unit ontwikkelen bij de politie die screenshots maakt van racistische uitingen op sociale media, zoals de cyberpolitie nu al kinderlokkers op internet opspoort. Als iemand solliciteert bij de overheid, kun je zien wat hij allemaal heeft gezegd op Twitter en Facebook.” De Kamerleden benadrukken dat ze „geen politiestaat” willen en dat ze het idee nog verder moeten uitwerken.

In november verlieten Kuzu en Öztürk, beide van Turkse komaf, de PvdA-fractie na een intern conflict over het integratiebeleid van minister Asscher. Met hun partij Denk verwachten ze niet alleen stemmen te halen bij migranten, maar ook bij „niet-moslims die het gure, rechtse klimaat zat zijn”.

Niettemin lijkt het beginselmanifest dat ze vandaag presenteren vooral gericht op allochtone Nederlanders. Zo willen ze de termen ‘integratie’ en ‘allochtoon’ afschaffen, moet migratiegeschiedenis verplicht worden in het onderwijs en moet er in iedere gemeente een ‘arbeidsmigratiemonument’ komen. Öztürk: „Er is een beeld ontstaan van gastarbeiders als zieke mensen die alleen maar geld kosten aan uitkeringen en zorg. Terwijl die mensen Nederland hebben helpen opbouwen.”

Kuzu en Öztürk willen ‘interactief’ politiek bedrijven. Ze ontwikkelen een telefoon-app waarop burgers vragen kunnen inbrengen voor debatten in de Tweede Kamer.

    • Thijs Niemantsverdriet