EU wacht nog even met nieuwe sancties tegen separatisten

De EU voert nieuwe sancties in tegen een aantal Oekraïense separatisten en Russen, maar ze worden pas na 16 februari geïmplementeerd. Dit om het vredesoverleg van deze week een kans te geven.

Het Oekraïense leger vuurt Grad-raketten af richting pro-Russische separatisten.
Het Oekraïense leger vuurt Grad-raketten af richting pro-Russische separatisten. Reuters / Alexei Chernyshev

De EU stelt nieuwe sancties in tegen een aantal Oekraïense separatisten en Russen, maar ze worden pas na 16 februari geïmplementeerd. Dit om het vredesoverleg van deze week een kans te geven.

Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken zojuist afgesproken, zegt de Franse minister Fabius. De leiders van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland komen woensdag bijeen in Minsk om te proberen een wapenstilstand tot stand te brengen. Merkel en Hollande waren vorige week al in Oekraïne en in Rusland, maar dat had nog niet direct resultaat.

Merkel eist hoofdrol in oplossing crisis

Merkel is de spil in het complexe diplomatieke spel dat zich dezer dagen afspeelt rond de oorlog in Oekraïne, schrijft onze redacteur Juurd Eijsvoogel vandaag op de voorpagina van NRC Handelsblad (€):

“Niet alleen is zij degene die, met de Franse president Hollande op sleeptouw, namens het Westen onderhandelt met president Poetin. Ondertussen moet ze ook voorkomen dat tussen de westerse landen bittere verdeeldheid ontstaat over de wenselijkheid van wapenleveranties aan Oekraïne: in de VS groeit de steun daarvoor, Merkel en veel andere Europese leiders willen er niets van weten.”

Er worden negentien personen en negen instellingen aan de ‘sanctielijst’ toegevoegd. Er is niet bekend om wie het precies gaat. Op de lijst staan Russen en Oekraïners die betrokken zijn bij de oorlog en de annexatie van de Krim. Zij kunnen niet meer bij hun tegoeden en mogen de EU niet in.

Aanstaande donderdag wordt op een EU-top ook gesproken over de situatie in Oekraïne. Mogelijk wordt dan besloten nieuwe economische sancties in te stellen, maar ook dat hangt af van het overleg in Minsk.