Knalharde gongslag en mimosa’s: optiekketen GrandVision naar de beurs

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De beursgang van optiekketen GrandVision.
Wie: Topman Theo Kiesselbach, Euronext-CEO Maurice van Tilburg, Anne Louise Metz – hoofd noteringen - en een héleboel Pearle-werknemers.

Wat zég je? Geintje van beursbaas Maurice van Tilburg. Topman Theo Kiesselbach van optiekketen GrandVision – bekend van Pearle en Eye Wish Opticiens - heeft zojuist op de beursgong geslagen. En dat is niemand ontgaan. De omstanders grijpen naar hun oren. En steken vervolgens een hand uit naar Kiesselbach die de felicitaties stoïcijns in ontvangst neemt.

Nog net geen gescheurde trommelvliezen na die slag van GrandVision-CEO Theo Kiesselbach op de gong #Euronext

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Maar nu eerst een mimosa

De Duitser heeft zojuist 20 procent van de aandelen (dat zijn er 51 miljoen) naar de beurs gebracht. Kiesselbach glimlacht goedkeurend naar de dames en heren van Pearle die de aanwezigen aanbieden hun brillen te poetsen. Of lopen ze anders even mee voor een oogmeting? Ze hebben die Pearle-winkel natuurlijk niet voor niets opgebouwd in de bestuurskamer van Euronext.

Dat alles met mimosa – een mix van prosecco en jus d’orange. Van Tilburg: “Grappig. Maandag hadden we nog cocktails, bij de beursgang van Bols, maar dit is ook lekker hoor.”

Goed. GrandVision (2,6 miljard omzet, 26.000 werknemers) dus. Anne Louise Metz, hoofd noteringen bij Euronext, heft het glas. Vertelt Kiesselbach hoe blij ze zijn met deze beursnotering. “Het is een eer jullie hier te mogen verwelkomen.”

Anne Louise vertelt

En mag ze nu dan even een persoonlijk verhaal vertellen, vraagt ze aan Kiesselbach. Die geeft een kort knikje. Zelf zal hij toch geen lange speech afsteken, hij moet zo weer aan het werk.

Metz vertelt over haar dochter die voor een oogmeting bij Pearle binnenliep en thuis kwam met de mededeling dat ze écht een bril nodig had. Net als een zonnebril trouwens, en een verzekering of twee. Ze lacht. “Die heeft ze nu dus allemaal.” En zijzelf ook, én haar zoon. “Met jullie verkooptechnieken zich het dus wel goed.” Klein lachje van Kiesselbach.

En een brillenrekje

Een kort dankwoord van de topman en een cadeau voor Van Tilburg - een rekje met brillen.

Over naar Euronexts Marc Soeteman die met een aanwijsstok voor een scherm vol grafieken is gaan staan. “De aandelen openden op €20,17”, zegt hij. “En hier, kijk allemaal even naar deze cijfertjes…” Gemompel. “Voor wie het niet kan lezen: doe gerust een paar stappen naar voren.”

Kiesselbach ontwaakt, lacht, en róept het uit: “Of koop een bril!”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken