#DvdW: welke Nobelprijswinnaar wordt vandaag 75?

Nobelprijswinnaar John Maxwell Coetzee in 2014 Foto EPA/IVAN

Precies 75 jaar geleden geboren: de sfinx van Kaapstad, de kluizenaar van Adelaide, de Nobelprijswinnaar van 2003, de Booker Prize-winnaar van 1983 en 1999.

Coetzee werd ruim vijftien jaar geleden de eerste romancier die de prestigieuze Booker Prize twee keer op zijn naam schreef; met zijn felrealistische postapartheidsroman Disgrace herhaalde hij het succes van zijn allegorie op het totalitarisme, Life & Times of Michael K. Coetzee publiceerde drie boeken met SynergyArt_TB_Disgracejeugdherinneringen (Boyhood, 1997, Youth, 2002, en Summertime, 2009), waarin zijn sobere, uitgeloogde stijl en zijn obsessie met pijn en (seksuele) lichamelijkheid goed naar voren komt, maar hij is vooral beroemd door zijn van pessimisme doortrokken romans.

Sinds zijn eerste roman In the Heart of the Country (1977) gebruikt Coetzee zijn door apartheid verscheurde vaderland als decor voor romans over morele worstelingen; zo gaat Age of Iron over een blanke vrouw die op late leeftijd haar indirecte verantwoordelijkheid voor de ellende van zwart Kaapstad inziet.

Daarnaast schrijft Coetzee allegorische romans die zich afspelen in anonieme landen die op Zuid-Afrika lijken (Waiting for the Barbarians), pseudobiografieën (Elizabeth Costello, 2003), en literair-historische variaties op romans van bewonderde voorgangers als Defoe (Foe, 1986) en Dostojevski (The Master of Petersburg, 1994).

Toen Zuid-Afrika (na Nadine Gordimer, 1991) weer aan de beurt was voor een Nobelprijs voor literatuur bleek Coetzee in 2003 de beste keuze, ook al omdat hij nog lang niet uitgeschreven bleek. In het afgelopen decennium schreef hij onder meer nog Slow Man en The Childhood of Jesus.

Voor meer afleveringen van de Dagkalender van de Wereldliteratuur, zie het literatuurblog The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz