2Doc: De kleine wereld van Machteld Cossee

NPO 2, 20.25-21.25u.

Hoe leef je je leven als je weet dat je wereld op een dag donker en stil kan zijn? Op haar zeventiende verjaardag krijgt Machteld Cossee het vonnis van de dokter: ze is slechthorend, zal doof worden en op termijn ook blind. Als jong-volwassene schuift ze het probleem voor zich uit, net als haar ouders die er niet over kunnen praten. Ze krijgt een vriend en een kind en probeert het leven te leiden van iedere vrouw van haar leeftijd. Maar terwijl vriendinnen carrière maken en dynamische levens leven, wordt de wereld van Machteld steeds stiller, donkerder en kleiner. En naarmate zicht en gehoor minder worden, groeien de frustraties.

Documentaire-maker Hetty Nietsch volgde Machteld (36) zes jaar lang. Ze deed dat samen met haar dochter Lisa Bom, die kort na haar afstuderen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht het grootste deel van het camerawerk voor haar rekening nam. Zij logeerde voor langere perioden bij het gezin, ook tijdens vakanties, en legde zo intieme momenten uit hun leven vast.

De kijker ziet in De kleine wereld van Machteld Cossee wat Machteld op het moment van filmen ziet en hoort, hoe ze haar omgeving in zich opneemt en hoe ze vecht met de wens haar eigen leven zin te geven.