Dit melden andere media vandaag

WESTZAAN - Koeien staan na een lange tijd in de stal op de eerste lentedag weer in de wei. ANP REMKO DE WAAL Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Wilden de onderhandelaars op tijd naar bed gisteren? Of zijn ze op een dood punt beland? Geen van de betrokken partijen in de onderhandelingen over de V&D wilde een verklaring afleggen toen ze tegen middernacht op huis aan gingen. De NOS concludeert daarmee dat de onderhandelaars geen akkoord hebben bereikt.

Gesprekken met FNV en CNV hadden ’0,0 procent resultaat’ opgeleverd, zeiden de onderhandelaars eerder. FNV-bestuurder Suijker klonk verontwaardigd in het Financieele Dagblad: “Ik vind het (…) bijzonder opmerkelijk dat V&D en Sun met alles en iedereen in constructief overleg lijken te zijn, maar vakbonden volledig links laten liggen.” De bonden willen nog altijd een rechtszaak over de geplande salarisverlaging van bijna 6 procent.

De eigenaren van de winkelpanden hebben wél ingestemd met het voorgelegde plan om de huren te verlagen met maar liefst de helft. Voorwaarde is wel dat de V&D verkoopoppervlakte inlevert, weet de Volkskrant die kopt dat er ‘een principeakkoord’ is. Als de V&D de lasten niet weet te verlagen zijn de dagen van het warenhuis geteld.

Bank hielp rijkerds met belastingontduiking

Zelfs in Zwitserland is de erfenis van je oma niet meer veilig. Dat bankgeheim is nu geschonden door een groot aantal onderzoeksjournalisten. Swissleaks heet het schandaal. Wat blijkt namelijk: de Britse bank HSBC hielp beroemdheden, politici en criminelen met belastingontduiking.

Niet zo weinig ook, schrijft het Financieele Dagblad. Het gaat om 100.000 klanten die bij elkaar 75 miljard euro verborgen hebben. Een collectief van onder andere Duitse, Franse en Belgische onderzoeksjournalisten brengt dat nieuws vandaag naar buiten. De onthulling heeft de titel Swissleaks gekregen, omdat het gaat om Zwitserse bankrekeningen.

De bank zou hebben geweten dat er aan belastingontduiking werd gedaan, maar bleef de klanten helpen. De meeste bankklanten hebben de Zwitserse nationaliteit, daarna volgen de Franse, Britse, Braziliaanse en Italiaanse nationaliteit. De Belgische krant De Tijd noemt de namen David Bowie, Joan Collins en Michael Schumacher. Of er Nederlandse rekeninghouders bijzitten, is nog niet bekend.

Het ontwijken van de belastingplicht is legaal, legt de BBC uit. Maar het expres verbergen van geld is dat niet.

De Tijd legt de nadruk van dit nieuws op het uitlekken van de bankgegevens. De documenten werden in 2007 gestolen door een computerexpert van HSBC in Geneve. Zou dit het einde zijn van het Zwitserse bankgeheim?

Belgische overheid verkoopt op eBay

Die mooie sjaal die je ooit achterliet in de trein naar Brussel? Grote kans dat je die kunt terugkopen op eBay. Het Belgische ministerie van financiën gaat spullen verkopen op eBay, meldt de Telegraaf. Met de opbrengst worden schulden afgelost. Het gaat ook om spullen die in beslag zijn genomen na een misdrijf of pakketjes die nooit zijn opgehaald op het postkantoor.

De nietmachines van een bedrijf dat failliet gaat, een erfenis die nooit wordt opgehaald… Wat moet je er anders mee doen? De Telegraaf citeert de Belgische omroep VTM die stelt dat het aanbod nog niet erg groot is. Er staan nu vooral computerspelletjes en make-up te koop.

    • Eefje Rammeloo