De hoogtepunten van de Grammy Awards: Sia, Paul McCartney en Happy

Pharrell Williams zingt Happy tijdens de 57ste Grammy Awards in Los Angeles. Foto AP / John Shearer

Sam Smith en Beck waren de grote winnaars van de 57ste Grammy Awards. Naast prijzen leverde de uitreiking in Los Angeles ook veel memorabele muzikale, humoristische en emotionele momenten op. De hoogtepunten op een rij:

Succesnummer ‘Shake It Off’ helemaal niet zo nieuw

Op de rode loper verraste presentator Ryan Seacrest Taylor Swift met een fragment uit een radiointerview uit 2008. Daar sprak Seacrest met de piepjonge popzangeres over hoe zij omging met liefdesverdriet. Haar medicijn voor hartenpijn: ‘shake it off’. Juist, de titel van haar hitsingle van haar meest recente album 1989. Swift was duidelijk met stomheid geslagen.

De autocue voor de bejaarde rockers van AC/DC

Dat de vele presentatoren van de Grammy Awards hun teksten oplezen van de autocue is geen verrassing. Dat gebeurt bij elke awardshow. Maar het viel Matthew Belloni, de chef redactie van The Hollywood Reporter, op dat ook de rockers van AC/DC een dagje ouder worden. De teksten voor hun nummers werden namelijk ook voor hen geprojecteerd om op te lezen.

Twitter avatar THRMattBelloni Matthew Belloni AC/DC is using a TelePrompTer for its own song. #Grammys http://t.co/thIwynWBFW

Mashable stelt ter verdediging van de rockband dat dit tegenwoordig bij iedere nationaal uitgezonden liveshow gebeurt, ‘voor het geval dat artiesten even hun tekst vergeten; .

En de winnaar is Tom P… uhm Sam Smith

Het was een schandaaltje in de muziekwereld. Het nummer ‘Stay With Me’ van Sam Smith leek wel heel erg veel op ‘I Won’t Back Down’ van Tom Petty and The Heartbreakers. De rechter besliste uiteindelijk dat dat ook zo was. Petty kreeg dan ook een deel van de royalties voor het nummer toegewezen. Toen Smith vannacht dan zijn Grammy’s voor onder andere beste nieuwe artiest en beste pop-album ophaalde, konden twitteraars het niet laten om daar grapjes over te maken, een selectie:

Twitter avatar moneyries Brian Ries Congrats to Tom Petty on Sam Smith’s ‘Best New Artist’ win!
Twitter avatar bomani_jones Bomani Jones go get tom petty’s money, sam.
Twitter avatar MatthewJWelty Matthew Welty Does Tom Petty get to accept the award for Sam Smith or nah?
Twitter avatar PatMcAfeeShow Pat McAfee Tom Petty… Best New Artist in 2015.. Magical #Grammys
Twitter avatar ChristopherRude Christopher Rude #Haim should have ripped off a #TomPetty song #grammys

Klappen met McCartney

Sir Paul McCartney genoot zichtbaar van het optreden van ELO. De voormalige Beatle en winnaar van 21 Grammy’s stond op en klapte vrolijk mee met het nummer ‘Evil Woman’. Maar hij was de enige. Toen hij dat doorhad, besloot de muzieklegende ook maar te gaan zitten.

Twitter avatar ditzkoff Dave Itzkoff No one stood up with Paul McCartney and this Grammys crowd is dead to me. http://t.co/ulzv6BLutl

Een lesje Lennox

Annie Lennox nam haar jeugdige collega’s even mee de kerk en terug het klaslokaal in. Met haar stem tijdens haar optreden met Hozier (van het nummer Take Me To Church) liet zij zien hoe het moest. Hun sterke uitvoering van I Put A Spell On You blies de zaal weg.

Aandacht voor huiselijk geweld

Obama
President Barack Obama was ook even te zien in Los Angeles. In een videoboodschap voor de aanwezigen en de kijkers van de Grammy Awards had hij een ding te zeggen: maak een einde aan huiselijk geweld.

Brooke Axtell sprak, na een optreden van Katy Perry (zonder de haai), net als Obama de wereld toe. De Amerikaanse schrijfster uit Austin was zelf ooit een slachtoffer van huiselijk geweld en vertelde op het podium in Los Angeles haar verhaal. Slate interviewde haar voor de uitreikingsavond. Lees hier haar toespraak terug.

Foto AP / John Shearer

Activiste Brooke Axtell spreekt het publiek van de Grammy Awards toe over haar ervaringen als slachtoffer van huiselijk geweld. Foto AP / John Shearer

Happy met een vleugje activisme

Pharrell Williams maakte gebruik van zijn optreden tijdens de Grammy’s om prangende maatschappelijke kwesties in de Verenigde Staten aan te boren: discriminatie en ongelijkheid. In een nieuwe uitvoering van Happy verwees hij met dansers, die gehuld waren in hoodies en hun handen in de lucht hielden, naar de gebeurtenissen in Ferguson en New York vorig jaar.

Bij het uitreiken van de Grammy voor beste album van 2014 aan artiest Beck, deed Prince ook zijn bijdrage aan het maatschappelijke debat:

Twitter avatar NadiaNeophytou Nadia Neophytou “Albums still matter. Like books. And black lives.” - Prince #Grammys

McCartney op de planken

Sir Paul McCartney klapte niet alleen mee met de muziek van zijn collega’s. Hij trad later in de nacht op met Rihanna en Kanye West met het indrukwekkende nummer FourFiveSeconds:

Wie danst er opeens in het nummer van Sia?

Dat singer-songwriter Sia cameraschuw is een feit. NRC-muziekredacteur Amanda Kuyper schreef er al uitgebreid over in de voorbeschouwing op de Grammy Awards. Kuyper:

Sia Furler (39) werd bekend als liedjesschrijver voor sterren als Rihanna, Katy Perry en David Guetta. Als uitvoerend artiest kiest ze er echter bewust voor uit de spotlights te blijven. Steeds weer verzint ze ludieke opgetuigde optredens en video’s, waarin kinderlijke dansers pruiken met haar platinablonde bobkapsel dragen en Sia’s gezicht zelf onder een papieren zak of met een té lange pony onherkenbaar blijft.

Foto AP / John Shearer

Actrice Kristen Wiig danst in de uitvoering van Sia’s tijdens de Grammy Awards, 8 februari 2015. Foto AP / John Shearer

Bij haar uitvoering van hitnummer Chandelier vannacht koos zij er uiteraard vannacht weer voor niet in beeld te komen. Een van haar danseressen was niemand minder dan actrice en komiek Kristen Wiig, onder andere bekend van Saturday Night Live en de film The Skeleton Twins.

Twitter avatar moneyries Brian Ries This is awesome and weird and I love it. Creativity rocks.

Een opmerkelijke en geslaagde keuze, blijkt uit het fragment hieronder.


Het is niet de eerste keer dat een bekende Amerikaanse ster samenwerkt met Sia. Nymphomaniac-acteur Shia LaBeouf en Girls-ster Lena Dunham speelden ook al eerder in nummers van Sia.

Kanye West doet een Kanye

Toen Taylor Swift in 2009 een MTV-Award kreeg voor beste videoclip en daarmee won van Beyoncé, stormde Kanye West het podium op. Daar liet de rapper fijntjes weten blij te zijn voor de countryzangers maar dat toch echt zijn goede vriendin Queen Bee had moeten winnen.

Vannacht deed West net alsof hij dat weer ging doen, toen Beck met ‘Morning Phase’ Beyoncé versloeg voor beste album van het jaar. Bij Defamer zijn de reacties te zien van het publiek, dat echt niet zat te wachten op nog zo’n genânte vertoning. Gelukkig bewees West dat hij de afgelopen jaren als artiest én mens gegroeid is:

    • Hans Klis