IJsland houdt begin april tweede Icesave-referendum

IJsland houdt op 9 april voor de tweede keer een referendum over het akkoord over de terugbetaling van de Icesave-schulden aan Nederland en Groot-Brittannië. Dat maakte de IJslandse regering vanavond even na acht uur in een verklaring bekend.

Een tweede volksraadpleging wordt gehouden op initiatief van de IJslandse president Grimsonn, die zondag weigerde het akkoord te tekenen.

Peiling: 61% IJslanders voor akkoord
De kans dat de IJslanders bij het tweede referendum instemmen met het akkoord lijkt groot. Volgens een vandaag gepubliceerde peiling van de IJslandse krant Frettabladid en tv-zender Stöd 2 is 61% van de bevolking voorstander van het akkoord over de terugbetaling.

In het nieuwe akkoord mag IJsland gespreid betalen en een lagere rente op de schuld afrekenen. In ruil daarvoor wordt niet getornd aan terugbetaling van de volledige som. Voor Nederland gaat het in totaal om 1,3 miljard euro.

Met de ondergang van Icesave, onderdeel van het IJslandse Landsbanki, in 2008 werden 340 duizend Nederlandse en Britse rekeninghouders gedupeerd. De vergoeding waarop de meeste van hen onder het IJslandse depositogarantiestelsel recht hadden, werd voorgeschoten door de Nederlandse en Britse overheden.