Productie industrie lager

De Nederlandse industriële productie is in december met 2,8 procent afgenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen bekendgemaakt. In november steeg de productie nog met een bijgestelde 0,2 procent. De daling komt vooral voor rekening van de chemie-industrie. Daar kromp de productie met 11 procent. Ook de machine-, metaalproducten- en olieproductenindustrie produceerden minder. Deze sectoren zijn goed voor bijna 70 procent van de industriële productie. Bij elektrische apparaten steeg de productie juist met ruim 11 procent. De transportmiddelen- en de farmaceutische industrie produceerden respectievelijk bijna 7 en 5 procent meer. Ook voedingsmiddelenbedrijven produceerden meer. Volgens het CBS nam de industriële productie over heel 2014 met 1,1 procent toe ten opzichte van 2013. Afgelopen maand was de stemming bij ondernemers volgens het CBS iets minder positief dan in december. (ANP)