Boyhood krijgt Britse Bafta voor beste film

Een beeld uit de film Boyhood, Foto EPA

De Amerikaanse dramafilm Boyhood heeft gisteren de prijs voor beste film gewonnen bij de uitreiking van de Bafta’s, de Britse tegenhanger van de Oscars. De film, die een jongen volgt tijdens het opgroeien, won in Londen nog twee prijzen, voor de beste regisseur (Richard Linklater) en beste vrouwelijke bijrol (Patricia Arquette).

Arquette prees Linklater tijdens de uitreiking voor het “tonen hoe bijzonder het gewone leven is”. De regisseur deed maar liefst twaalf jaar over het filmen van Boyhood. In de drama zie je hoofdpersoon Ellar Coltrane op het scherm opgroeien, van zijn zesde tot zijn achttiende levensjaar. Coltrane zelf won geen Bafta.

De trailer van Boyhood:

Onze filmredacteur Coen van Zwol schreef begin vorig jaar in zijn recensie al over Boyhood:

“Het resultaat is zo echt dat het zwaar valt om op zijn achttiende afscheid te nemen van Mason, zelfs na bijna drie uur. Wanneer hij als eerstejaarsstudent schuchter glimlachend naast een leuk meisje in de woestijn zit, wil je dat de film doorrolt.”

Birdman en The Imitation Game stellen teleur

Een andere grote winnaar bij het uitreiken van de Britse filmprijzen was The Grand Budapest Hotel van regisseur Wes Anderson. De komedie kreeg maar liefst vijf prijzen, waaronder die voor het beste originele script, de beste originele muziek en de mooiste kostuums. De film over een niet-bestaand hotel was daarmee de grootste winnaar.

Twee andere belangrijke kandidaten stelden daarentegen teleur bij de belangrijke graadmeter in de aanloop naar de Oscars. De film Birdman wist na tien nominaties slechts één prijs te winnen, terwijl The Imitation Game geen enkele Bafta won, ondanks negen nominaties.

De prijs voor beste mannelijke hoofdrol ging naar Eddie Redmayne, voor zijn rol als Stephen Hawking in The Theory of Everything. Julianne Moore kreeg de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol voor haar prestaties in de film Still Alice.

    • Joost Pijpker