Boko Haram voert aanvallen uit in Niger en Kameroen

Strijders van de Nigeriaanse extremistische terreurbeweging Boko Haram hebben aanvallen uitgevoerd in buurlanden Kameroen en Niger. In Niger werd een stad onder vuur genomen, in Kameroen werden twintig mensen gegijzeld uit een passagiersbus.

Mensen op de vlucht voor Boko Haram EPA

Strijders van de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram hebben aanvallen uitgevoerd in buurlanden Kameroen en Niger. In Niger werd een stad onder vuur genomen, in Kameroen werden twintig mensen ontvoerd uit een passagiersbus. Dat hebben militaire en lokale bronnen vandaag aan persbureau Reuters laten weten.

In de Nigerese stad Diffa werd een gevangenis bestormd en een autobom tot ontploffing gebracht. Dat gebeurde kort voordat het parlement een wet zou ratificeren die het leger zou toestaan deel te nemen aan een regionaal offensief tegen Boko Haram.

De terroristen vielen in Kameroen het stadje Kerawa aan en ontvoerden ten minste 18 mensen uit een passagiersbus. Volgens persbureau AFP zouden twaalf van hen zijn geëxecuteerd.

De afgelopen jaren heeft de terreurgroep duizenden burgers gedood en honderden ontvoerd. De afgelopen weken zijn tienduizenden mensen voor het geweld in het grensgebied tussen Niger, Tsjaad en Nigeria op de vlucht geslagen. De beweging zegt een kalifaat in het voornamelijk islamitische noorden van Nigeria te willen stichten. De regeringen van Kameroen, Tsjaad, Niger, Nigeria en Benin werken aan een coalitieleger dat Boko Haram moet gaan verslaan.

    • Casper van der Veen