Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Blokker schrapt ongeveer 440 banen - bonden willen sociaal plan

Blokker schrapt zo’n 440 arbeidsplaatsen. Dat is ongeveer 6 procent van het totaal. Dat heeft het bedrijf vanavond bekendgemaakt.

Het logo van Blokker
Het logo van Blokker ANP / Remko de Waal

Blokker schrapt zo’n 440 arbeidsplaatsen. Dat is ongeveer 6 procent van het totaal van 7200. Dat heeft het bedrijf vanavond bekendgemaakt.

Het bedrijf gaat geen filialen sluiten. Het massa-ontslag is nodig vanwege de concurrentie die Blokker ondervindt van onder meer Action. Het winkelconcern heeft aangekondigd de winkels te gaan vernieuwen om de concurrentie beter aan te kunnen. In deze operatie wordt 25 miljoen euro geïnvesteerd.

Bonden eisen sociaal plan

De ontslagen vallen bij ongeveer 250 winkels. Dat is min of meer de helft van het totaal aantal eigen winkels van Blokker. Ook wil de winkelketen gaan experimenteren met de personeelsbezetting in de filialen.

FNV Handel reageerde teleurgesteld op de ontslagen. “Dit is uitermate pijnlijk voor iedereen die bij Blokker werkt en dan vooral voor de mensen van wie de baan op de tocht staat”, zei Twan van Lieshout van FNV Handel, meldt persdienst ANP. Hij zegt zich ook zorgen te maken over het personeel dat wel mag blijven en wat met hen gaat gebeuren.

De vakbonden spreken morgenochtend met de directie van Blokker. Zij willen een goed sociaal plan met een fatsoenlijke ontslagregeling en goede begeleiding van werk naar werk, aldus Van Lieshout. CNV-bestuurder Agostino di Giacomo Russo is ervan overtuigd dat daar ook ruimte voor is.

Nieuwe formule

Afgelopen zomer werd een nieuwe formule in zeven pilotwinkels uitgeprobeerd, die volgens Blokker positieve resultaten heeft opgeleverd. NRC-journalist Barbara Rijlaarsdam sprak in augustus topman Jack Peters over de nieuwe winkels. “Uit gesprekken met klanten bleek dat zij Blokker onoverzichtelijk, sleets en stoffig vonden”, aldus Peters. Hij zei trots te zijn op het “huiskamergevoel” dat Blokker nu uitstraalt.

Blokker gaat verder meer inzetten op e-commerce. De online-omzet van het bedrijf is het afgelopen jaar met ruim 40 procent gegroeid, meldt Blokker. Wel dient te worden opgemerkt dat de winkelketen pas relatief kort actief bezig is met het stimuleren van verkopen via internet.

Het bedrijf kondigde afgelopen weekend aan dat het personeel vanavond op de hoogte gebracht zou worden van aankomende veranderingen. Er was niets bekend over wat er stond te gebeuren, maar vanwege de problemen bij het noodlijdende V&D was er veel aandacht voor wat Blokker van plan was.

Lees verder op NRC Q: Met veel winkels gaat het slechter dan ooit