Abbott overleeft vertrouwensstemming, maar loopt wel schade op

De Australische premier Tony Abbott spreekt de pers toe.
De Australische premier Tony Abbott spreekt de pers toe. Foto Reuters/ Sean Davey

De Australische premier Tony Abbott hoeft voorlopig niet te vertrekken als leider van zijn liberale partij. Hij overleefde vandaag een vertrouwensstemming over zijn positie, een die hem mogelijk het premierschap had kunnen kosten. Desalniettemin zeggen analisten dat Abbott wel politieke schade heeft opgelopen.

Onder een deel van Abbotts Liberal Party was kritiek ontstaan over zijn leiderschap. Abbott lag onder andere onder vuur vanwege zijn beslissing vorige maand de Britse prins Philip, echtgenoot van koningin Elizabeth, op de Australische nationale feestdag tot ridder te benoemen. Een belediging voor alle waardige Australiërs, vonden velen volgens persbureau AP. Daarnaast staat Abbott er in de peilingen al sinds vorig jaar niet goed voor.

Zonder tegenstander bijna 40 procent tegen

Abbott kreeg 61 stemmen voor en 39 tegen zijn aanblijven. Genoeg dus om niet meteen te hoeven vertrekken, maar niet een gegeven om geen conclusies uit te trekken. Abbott had namelijk geen tegenstander, een verschil met een soortgelijke stemming in 2012, toen toenmalig premier Julia Gillard haar rivaal Kevin Rudd van zich af wist te houden. Het betekent dat bijna veertig procent van Abbotts partij hem weg wilde hebben, zonder dat er nu een andere kandidaat was om op te stemmen.

De Labor Party van Gillard herinnerde Abbott vandaag in het parlement aan woorden die hij zelf sprak in 2012 na de eerdergenoemde stemming. Toen vroeg Abbott zich af of Gillard nog wel mandaat genoeg had om verder te gaan, terwijl eenderde van haar collega’s geen vertrouwen meer in haar had.

Volgens experts had Abbott een groter mandaat nodig dan hij heeft gekregen om toekomstige politieke uitdagingen goed te doorstaan, schrijft AP. Zeker als de steun voor Abbotts regering blijft dalen. “Hij is één dom ridderschap verwijderd van de vergetelheid”, zei Chris Kenny, politiek commentator, tegen Sky News.

Abbott beschreef de stemming als een politieke bijnadoodervaring, schrijft AP:

“Het komt niet vaak voor dat zoiets na zestien, zeventien maanden in een regeringsperiode gebeurt.”

Turnbull

Dat er nu geen directe tegenstander was voor Abbott, betekent niet dat er gespeculeerd wordt over wie hem, mocht het zover komen, zou kunnen opvolgen. De naam van Malcolm Turnbull, minister van communicatie, wordt veel genoemd. Maar ook Julie Bishop, vicepartijleider en minister van Buitenlandse Zaken, maakt kans.