‘Jihadverdachten’ vrijgesproken - reis naar Syrië niet strafbaar

El A. en B. op een rechtbanktekening van de zitting in januari.
El A. en B. op een rechtbanktekening van de zitting in januari. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Er is onvoldoende bewijs dat Syriëgangers Mohamed el A. (27 jaar) en zijn vriend Hakim B. (22 jaar) uit Arnhem voorbereidingen troffen om zich aan te sluiten bij de strijd in Syrië of die wilden faciliteren. De rechtbank in Arnhem heeft ze vanmorgen vrijgesproken terwijl het OM eerder twee jaar cel had geëist.

De twee werden in augustus 2013 in het Duitse Kleef opgepakt met twee huurauto’s vol combatkleding, gsm’s, bivakmutsen en 15.000 euro. Dat en het aanhangen van een streng streng islamitische ideologie zoals El A. doet, is niet strafbaar constateerde de rechter. Dat El A. spullen meenam voor zijn broer die in Syrië strijdt, biedt onvoldoende aanknopingspunten om vast te stellen dat hij oorlogshandelingen in Syrië zou gaan plegen of ondersteunen, aldus de rechtbank. “De steun had op vele manieren gestalte kunnen krijgen”, aldus de rechter. De verdachten, beiden aanwezig, reageerden opgelucht.

El A. wilde in Syrië onder sharia leven

Tijdens de zitting in januari gaf El A. aan dat hij niet ging vechten maar wilde helpen in Syrië, waar hij als moslim “onder islamitische wetgeving zou kunnen leven”. Zijn vriend zei dat hij op vakantie wilde in Turkije en op bezoek wilde gaan bij zijn broer die net als de broer van El A. in Syrië vecht. De rechter gaf de twee verdachten tijdens de rechtszitting al toestemming om de enkelband af te doen waarmee zij na hun voorlopige vrijlating in de gaten werden gehouden. Of het OM in hoger beroep gaat, is nog niet bekend.

Lees ook de achtergrondverhalen ‘Al-Qaeda in Arnhem’ (€) em ‘De strijd in Syrië kan in Arnhem escaleren’ (€) van afgelopen december.