Aantal schoolverlaters opnieuw gedaald

Foto ANP / Koen Suyk

Het aantal schoolverlaters is vorig jaar schooljaar opnieuw afgenomen. Dat blijkt uit cijfers die minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) vanochtend heeft gepubliceerd. Het aantal voortijdige schoolverlaters bedroeg afgelopen jaar 25.970, dat zijn er 1970 minder dan een jaar eerder.

Een schoolverlater is een jongere die het voortgezet onderwijs of middelbare beroepsonderwijs (mbo) verlaat zonder een diploma dat voldoende kans biedt op werk. De afname van het aantal schoolverlaters was afgelopen schooljaar wel minder sterk dan het jaar daarvoor, toen het aantal nog met 8300 daalde. De grote daling van het schooljaar 2012-2013 was onder meer toe te schrijven aan een aangescherpte meetmethode, waardoor een beter zicht ontstond op de problematiek.

Het kabinet wil dat het aantal schoolverlaters in 2016 is teruggedrongen tot hoogstens 25.000. Bussemaker wil dat scholen en gemeenten meer doen om jongeren die met meerdere problemen kampen hun school af te laten maken. Scholen die werk maken van beter onderwijs, worden daarvoor financieel beloond. Begin deze eeuw gingen nog zo’n 71.000 scholieren zonder diploma van school.

    • Pim van den Dool