Aanslagen Bagdad vóór opheffen van avondklok

Bij een serie bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn de afgelopen dagen zeker 55 doden gevallen. De aanslagen tonen dat de terreurdreiging nog lang niet geweken is, ook al heeft premier Abadi de gehate avondklok dit weekend afgeschaft.

De dodelijkste aanslag vond zaterdag plaats in de wijk Nieuw Bagdad, waar een zelfmoordterrorist zijn explosieven tot ontploffing bracht in een straat met winkels en een restaurant. Volgens de politie vielen er 22 doden. De aanslag vond plaats vlak voordat de avondklok in de nacht van zaterdag op zondag werd opgeheven.

Premier Abadi had tevens de opdracht gegeven straten te openen die al lange tijd geblokkeerd waren door controleposten of betonnen muren om aanslagen tegen te houden. Hij riep enkele wijken van de hoofdstad zelfs uit tot wapenvrije zones.

De maatregelen lijken bedoeld te zijn om het gevoel te geven dat het leven weer een beetje normaal wordt. Bagdad kende voor de Amerikaanse invasie van 2003 een levendig nachtleven. De avondklok werd in 2004 ingesteld toen de veiligheidssituatie in verslechterde. Maar veel mensen hadden het gevoel dat de controleposten, die vaak doelwil van aanslagen zijn, de onveiligheid slechts vergrootten.

Het opheffen van de avondklok werd uitbundig gevierd in Bagdad. Het centrum was gevuld met toeterende auto’s. Er was een feestje op het Tahrirplein. In het winkelcentrum Mansour, de grootste van de stad, gingen de winkel open om elf uur ’s avonds in plaats van dicht. (AP, Reuters)