‘Zonder Griekenland stort de eurozone in’

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis in Germany EPA / Michael Kappeler

Als Griekenland gedwongen de eurozone moet verlaten, zullen andere landen dit ook doen en zal het monetaire blok instorten. Dat heeft de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis vandaag gezegd in een interview met de Italiaanse televisiezender RAI.

De nieuwe linkse regering van Alexis Tsipras wil opnieuw onderhandelen over het terugbetalen van de schulden die het land heeft bij de “trojka”. Die bestaat uit de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Athene is begonnen met het terugdraaien van enkele bezuinigingsmaatregelen die waren afgesproken met de crediteuren.

Varoufakis riep op tot een nieuw investeringsprogramma dat gefinancierd moet worden door de Europese Investeringsbank (EIB). Met deze “New Deal”, gemodelleerd naar het Amerikaanse legislatieve programma uit de jaren dertig, zou de EIB tien keer zo veel geld in Griekenland moeten pompen dan nu.

De euro is kwetsbaar. Het is als wanneer je een kaartenhuis bouwt: wanneer je de Griekse kaart eruit trekt, stort de rest in elkaar.

Italië

Varoufakis herhaalde zijn eerdere uitspraken over dat Griekenland niet in staat is de enorme schuldenlast terug te betalen. Volgens hem wordt Athene achter de schermen gesteund door Italiaanse hoogwaardigheidsbekleders.

Ik kan niet zeggen van welke institutie ze zijn, maar Italiaanse officials benaderden mij om te zeggen dat ze ons steunen. Ze mogen dit echter niet openlijk toegeven, omdat Italië ook gevaar loopt om failliet te gaan en ze bang zijn voor hoe Duitsland zal reageren.”

De minister noemde de schuldensituatie van Italië “onhoudbaar”. De Italiaanse staatsschuld is de hoogste in de eurozone na die van Griekenland.

Lees verder in NRC Handelsblad: Grieks charmeoffensief in Europa (€)

    • Casper van der Veen