Wint Mr. Probz of Tiësto vanavond een Grammy?

2014-10-21 19:48:06 AMSTERDAM - Mr. Probz op de rode loper tijdens de MTV EMA Pre-Party waar de 'Best Dutch Act' zal worden uitgereikt. ANP KIPPA REMKO DE WAAL Foto ANP

De 57ste uitreiking van de Grammy’s, komende avond (nacht in Nederland) in het Staples Center in Los Angeles, wordt een strijd tussen de Amerikaanse supersterren Beyoncé en Pharrell Williams, en de Britse nieuwkomer Sam Smith. Ieder van hen heeft zes nominaties. Smith, soulzanger met hoge kopstem, springt er als genomineerde uit voor de belangrijkste prijzen: album, song en record van het jaar, én beste nieuwe artiest.

Wie wint ‘Album of the Year’?

Van de 83 prijzen die te verdelen zijn (dat aantal verandert jaarlijks door het komen en gaan van categorieën) is ‘album of the year’ de eerbiedwaardigste. Het is een erkenning voor de artistieke waarde van een album, ongeacht de verkoopcijfers of hitlijstposities. Er zijn drie Amerikaanse kanshebbers: Beck, Beyoncé en Pharrell Williams, en twee Britse: Sam Smith en Ed Sheeran.

En wie dan wint? Beyoncé, is de inschatting – hoewel het alweer een eeuwigheid geleden lijkt dat haar album plots uitkwam. Ze dingt nog mee doordat de release viel in de voor de Grammy’s gehanteerde selectieperiode van 1 oktober 2013 tot 30 september 2014.

…en ‘Song of the Year’?…

Voor de ‘record of the year’ telt de kwaliteit van de opname: naast de artiest krijgen ook producers en technici een Grammy. Bij de ‘song of the year’ gaat het dan weer om de kwaliteit van de compositie zélf, ongeacht de opname. De prijs is voor de componist, niet voor de uitvoerende artiest.

Interessant hier zou de winst zijn voor de eigenzinnige Australische singer-songwriter Sia met haar nummer Chandelier. Bekend werd Sia Furler (39) als liedjesschrijver voor sterren als Rihanna, Katy Perry en David Guetta. Als uitvoerend artiest kiest ze er echter bewust voor uit de spotlights te blijven. Steeds weer verzint ze krankzinnige en ludieke optredens en video’s, waarin kinderlijke dansers pruiken dragen met haar platinablonde bobkapsel en ze zelf onder een papieren zak of met een te lange pony onzichtbaar blijft.

Wat heb je eigenlijk aan een Grammy?

De Grammy’s, oorspronkelijk Gramophone Awards geheten, worden jaarlijks door de National Academy of Recording Arts and Sciences in de VS uitgereikt “om artistieke en technische prestaties in het muziekvak te eren”.

Maar wat betekent dat eigenlijk nog in een tijd waarin de populariteit van artiesten vooral valt af te lezen aan het aantal onlinestreams en YouTube-views? Veel! De muziekprijs is te beschouwen als het equivalent van de Oscars: de eer is van onschatbare waarde. En het is een zeldzame kans voor gevestigde namen en nieuw talent om zich te tonen in een wereldwijd aandacht trekkende spektakelshow, voor een nog steeds groeiend megapubliek dat live via televisie en internet meekijkt.

Wat gaan we vanavond zien?

Voor de uitreikingsceremonie, die te zien is bij de Amerikaanse tv-zender CBS en wordt gepresenteerd door rapper LL Cool J, wordt alles uit de kast gehaald. In stunt en beeld, in outfit, in performance. Paul McCartney treedt op met Rihanna en Kanye West, Lady Gaga met Tony Bennett, Beyoncé zingt gospel met John Legend en Common. Ook popdiva Madonna treedt op, winnares van zeven Grammy’s maar nu niet genomineerd.

Niet onbelangrijk: doet Nederland nog een beetje mee?

Jawel, met twee kandidaten:

    • Amanda Kuyper