Wat is er gebeurd met de ‘omgekomen’ Amerikaanse IS-gijzelaar?

Vrijdag voerde Jordanië vergeldingsbombardementen uit op terreurbeweging Islamitische Staat. Prompt kwam IS met het bericht dat hierbij de laatste Amerikaanse gijzelaar was gedood. Maar is Kayla Mueller echt omgekomen of gaat het hier om een misleidingstactiek van IS?

Het was een vreemd, ontluisterend bericht. Op vrijdag voerde Jordanië een serie vergeldingsbombardementen uit op stellingen van terreurbeweging Islamitische Staat, dat een dag eerder had laten weten de Jordaanse piloot Muath al-Kaseasbeh levend te hebben verbrand. Prompt kwam IS met het bericht dat bij de luchtaanvallen voor zover bekend de laatste Amerikaanse gijzelaar om het leven was gekomen. Maar is Kayla Mueller echt omgekomen of gaat het hier om een misleidingstactiek van IS?

De terreurgroep heeft nog geen bewijs gegeven voor de dood van de 26-jarige Mueller, die zou zijn vastgehouden in een wapendepot, meldt de Amerikaanse blog The Atlantic. Desondanks gaven media haar naam vrij, die daarvoor nog op verzoek van de familie en Washington geheim gehouden werd. Een eerder verzoek van Jordanië voor een teken van leven van Al-Kaseasbeh bleef ook al onbeantwoord. De autoriteiten denken dan ook dat de vlieger al op 3 januari is geëxecuteerd.

Wat we tot nu toe weten

In december 2012 ging Mueller, een ervaren internationale hulpverlener, aan de slag voor de Deense Vluchtelingenraad en een andere organisatie aan de Turks-Syrische grens. Negen maanden later ging ze met een Syrische vriend of collega naar de zwaar belegerde stad Aleppo. Ze moest de internetverbinding herstellen van het Spaanse kantoor van Artsen zonder Grenzen.

Kayla Mueller

Kayla Mueller. AFP

De Syrische man en Mueller overnachtten in Aleppo en wilden de volgende dag per bus terugreizen naar Turkije. Onderweg werden ze echter onderschept en verdwenen ze van de radar. Pas een jaar later ontving de Amerikaanse regering een voorstel van IS om Mueller te ruilen. Washington kon kiezen: 5 miljoen euro overmaken of de Pakistaan Aafia Siddiqui vrijlaten, die een straf uitzit voor terrorisme. Het ultimatum verstreek zonder reactie van IS en de melding van haar dood afgelopen vrijdag was het eerste bericht over Mueller sindsdien.

Overleden?

Behalve een bericht over het overlijden van Mueller en een foto van een verwoest gebouw heeft IS geen bewijs voor de dood van de vrouw gegeven. Op de afbeelding waren geen lijken of rook te zien en volgens de terreurgroep was Mueller de enige die ten tijde van de aanval in het pand was. Geen sluitend bewijs dus. Correspondent van The New York Times Rukmini Callimachi:

Twitter avatar rcallimachi Rukmini Callimachi @MattSchiavenza We are positive that she was held in same place in Raqqa and in Industrial Zone of Aleppo. Released hostages saw her

Vrijgelaten gijzelaars van IS hebben ook laten weten dat Mueller niet werd vastgehouden in het op de foto getoonde gebouw, maar in een pand in de Syrische stad Raqqa bij de overige gevangenen. Analisten achten het verder onwaarschijnlijk dat IS haar alleen zonder toezicht in een pand zou achterlaten. Ten slotte geloven sommige experts niet dat de terreurgroep in staat zou zijn aanvallen van de Jordaanse luchtmacht te onderscheiden van andere bombardementen. Een woordvoerder van de Jordaanse regering zei:

“IS liegt en doet onlogische uitspraken.”

En dus?

Dit alles betekent natuurlijk nog niet dat Mueller nog zou leven. Hoewel IS eerder foute en misleidende informatie de wereld in stuurde, heeft de terreurgroep nog niet eerder een moord in scène gezet. Het is ook goed mogelijk dat de vrouw al langer dood is en dat de groep dit nu aangrijpt om een wig te drijven tussen Jordanië en de VS. De Jordaanse minister van Binnenlandse Zaken Hussein Majali zei dat deze pogingen zullen mislukken.

“[IS] probeerde eerder problemen in Jordanië te veroorzaken en zijn daar toen niet in geslaagd.”

Er kan gesteld worden dat er nog veel onduidelijk is rondom het lot van Mueller. Gezien de ernst van de situatie, is te hopen dat er snel meer informatie naar buiten komt.

    • Casper van der Veen