V&D betrekt vakbonden weer bij crisisoverleg

V&D praat de vakbonden vanmiddag bij over de stand van zaken bij het noodlijdende warenhuis. De warenhuisketen is al het gehele weekeinde in overleg met de verhuurders en banken en wil nu ook de bonden op de hoogte stellen, zo laat FNV-bestuurder Niels Suijker weten.

Donkere luchten pakken samen boven een winkel van V&D. Volgens de advocaat van de keten is de oplossing echter nabij.
Donkere luchten pakken samen boven een winkel van V&D. Volgens de advocaat van de keten is de oplossing echter nabij. Foto ANP / Bart Maat

V&D praat de vakbonden vanmiddag bij over de stand van zaken bij het noodlijdende warenhuis. De warenhuisketen is al het gehele weekeinde in overleg met de verhuurders en banken en wil nu ook de bonden op de hoogte stellen, zo laat FNV-bestuurder Niels Suijker aan persbureau ANP weten.

Sinds donderdag had de winkelketen de vakbonden al niet meer bijgepraat en werd alleen nog met de verhuurders en geldschieters gepraat over een reddingsplan. Volgens de advocaat van V&D, Willem Jan van Andel, is dat plan nu voor 80 procent af, zo meldde hij eerder vandaag aan de NOS.

Bonden vrezen dat loonoffer blijft

Dat ook de bonden nu weer mogen aanschuiven is volgens Suijker positief, maar de vakbondsbestuurder verwacht niet dat het bedrijf nu toegeeflijker is in de richting van werknemers. Ruim twee weken geleden liet het warenhuis weten de lonen van werknemers met 5,8 procent te willen verlagen om het hoofd boven water te kunnen houden.

Hoewel Suijker herhaalt dat de bonden niet zonder meer zullen instemmen met het loonoffer dat V&D van zijn personeel vraagt, gaat de bond wel op de uitnodiging in. Hij zegt:

“Wij hebben steeds gezegd dat we de lijnen openhouden. Dan is het wel zo fatsoenlijk om in ieder geval aan te horen wat ze ons te zeggen hebben.”

Ook CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer is sceptisch over de plannen:

“Ik heb het idee dat in de plannen die V&D maakt samen met de banken en verhuurders, dat loonoffer nog fier overeind staat. Als ze met hetzelfde verhaal aankomen als afgelopen donderdag, kon het weleens een kort gesprek worden.”

Lees ook op NRC Q “Met veel winkels gaat het slechter dan ooit”.