Overleg tussen vakbonden en V&D levert niks op - ‘geen beweging bij V&D’

De vakbonden CNV en FNV zijn vanmiddag uit het overleg met V&D gestapt. Dat meldt persbureau ANP op gezag van vakbond CNV. Martijn den Heijer, onderhandelaar namens CNV, zei na afloop: “Het gesprek heeft 0,0 resultaat opgeleverd.”

FNV-bestuurder Niels Suijker (L) en CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer eerder vandaag bij het hoofdkantoor van V&D. Foto ANP / Bart Maat

De vakbonden CNV en FNV zijn vanmiddag uit het overleg met V&D gestapt. Dat heeft een woordvoerster van FNV bevestigd aan nrc.nl. Tegenover persbureau ANP zei CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer na afloop: “Het gesprek heeft 0,0 resultaat opgeleverd.”

FNV was bereid tot een compromis, zo stelt de woordvoerster tegenover nrc.nl:

“Wij hadden het idee dat het overleg alleen voor de bühne was. Er is geen enkele beweging aan de kant van V&D, terwijl wij wel bereid waren tot een loonoffer in ruil voor zekerheid voor het personeel.”

Vakbond CNV was bereid tot een soortgelijk compromis, zei Den Heijer tegen ANP:

“Wij waren wel bereid te praten over een kleiner loonoffer, maar van hooguit 2 procent, en dan alleen als daar garanties ten aanzien van werkgelegenheid tegenover stonden.”

Een woordvoerster van V&D gaf geen commentaar. Zij liet weten dat de gesprekken over een oplossing voor de financiële problemen van het winkelbedrijf nog gaande zijn.

Al heel het weekend overleg

Eerder vanmiddag waren de beide bonden nog door V&D uitgenodigd om te worden bijgepraat over de stand van zaken bij het noodlijdende warenhuis. De warenhuisketen is al het gehele weekeinde in overleg met de verhuurders en banken en wilde nu ook de bonden op de hoogte stellen, zo laat FNV-bestuurder Niels Suijker aan persbureau ANP weten.

Sinds donderdag had de winkelketen de vakbonden al niet meer bijgepraat en werd alleen nog met de verhuurders en geldschieters gepraat over een reddingsplan. Volgens de advocaat van V&D, Willem Jan van Andel, is dat plan nu voor 80 procent af, zo meldde hij eerder vandaag aan de NOS.

Lees verder op NRC Q:

    • Nando Kasteleijn