Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Tunesië arresteert 32 extremisten die aanvallen zouden voorbereiden

De nieuwe Tunesische minister-president Habib Essid spreekt tijdens de ceremonie waar de oude regering officieel de macht overdraagt aan de nieuwe.
De nieuwe Tunesische minister-president Habib Essid spreekt tijdens de ceremonie waar de oude regering officieel de macht overdraagt aan de nieuwe. Foto AFP / Fethi Belaid

Tunesië heeft vandaag 32 extremisten aangehouden die bezig zouden zijn geweest met het voorbereiden van aanslagen op militaire en burgerdoelen in het land. Dat meldt persbureau AP op gezag van het Tunesische staatspersbureau TAP.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Mohamed Ali Laroui, zouden een aantal van de 32 verdachten reizen hebben afgelegd naar andere landen om Tunesië heen, inclusief Syrië. Laroui zegt dat er nog wordt gezocht naar andere verdachten. De overheid zou met name kijken naar personen die reizen vanuit Syrië. Een zeer groot aantal Tunesiërs zou zich inmiddels hebben aangesloten bij Islamitische Staat en andere groepen in Syrië en Irak.

Gevecht tegen extremisten

Het bericht komt kort nadat de nieuwe regering in Tunesië aan de macht is gekomen na een lange transitie naar democratie, geïnitieerd door protesten die we zijn gaan kennen als de ‘Arabische Lente’. Eén van de belangrijkste taken van de nieuwe regering is het tegengaan van extremisme dat is opgekomen na de protesten.

Tunesië is het eerste land waar de bevolking de straat op ging en de president, Zine al-Zabidine Ben Ali, dwong op te stappen. De onrust waaide daarna over naar onder andere Egypte, waar Hosni Mubarak werd afgezet en Syrië, waar een burgeroorlog ontstond die tot op de dag van vandaag gaande is.