Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Tsipras wil punt zetten achter EU-hulp aan Griekenland

Premier Tsipras tijdens zijn eerste belangrijke toespraak in het parlement.
Premier Tsipras tijdens zijn eerste belangrijke toespraak in het parlement. Foto EPA / Yannis Kolesidis

De Griekse regering wil een punt zetten achter het internationale reddingsplan. Dat zei premier Alexis Tsipras zojuist tijdens zijn eerste belangrijke toespraak in het Griekse parlement. Zijn kabinet geeft de voorkeur aan een nieuw schuldensaneringsplan. Dat meldt persbureau AFP.

Tsipras:

“De reddingsoperatie is mislukt. De nieuwe regering wil geen verlenging aanvragen, omdat we niet willen vragen om een verlenging van een vergissing.”

Minimumloon omhoog

Ook is Tsipras van plan het minimumloon in Griekenland geleidelijk op te schroeven van 580 euro nu naar 750 euro in 2016. In zijn beleidstoespraak noemde hij dit een van de maatregelen in zijn strijd tegen de “humanitaire crisis”, in zijn ogen veroorzaakt door de aan Griekenland opgelegde sancties.

Op 28 februari loopt het huidige reddingsplan van de Europese Commissie, de ECB en het IMF af. Tsipras wil een overbruggingsregeling voor de periode tot juni. Daarna moet een nieuw saneringsplan klaar zijn. Tegen die tijd hoopt Tsipras nieuwe afspraken te hebben gemaakt met zijn internationale schuldeisers.

Volgens de premier hoeft dat niet tot financiële problemen te leiden; de Griekse kredietbehoefte kan in de tussentijd worden gedekt met kortlopende leningen, zei hij.

Griekenland krijgt nog geld van Duitsland

Tsipras vermeldde in zijn toespraak ook de “historische plicht” van zijn land om herstelbetalingen te eisen van Duitsland. In de aanloop naar de verkiezingen sprak Tsipras al vaker over de schuld die Duitsland bij Griekenland zou hebben. En dat het onredelijk is dat Berlijn juist nu geld van de Grieken eist. Want, zo stelt hij, Griekenland heeft miljarden schade geleden door de Tweede Wereldoorlog en als Duitsland dat geld zou terugbetalen, zou de crisis in Griekenland zijn opgelost.

Corruptie tegengaan

Tsipras zei in zijn beleidstoespraak ook dat de bestrijding van corruptie en belastingontduiking de hoogste prioriteit heeft. Daarnaast herhaalde hij ook andere verkiezingsbeloften, zoals gratis eten en gratis elektriciteit voor de armen. Ook wil hij privileges van politici afschaffen, zoals auto’s voor ministers en het vliegtuig voor hemzelf.