Terugkijken: Ongecensureerd portret van schaatscoach Jillert Anema

De Fries Jillert Anema, schaatscoach van onder anderen Jorrit Bergsma, haalde afgelopen sportseizoenen regelmatig het nieuws. Een man met bravoure, zijn hart op de tong en ook Friese nuchterheid. Mart Smeets mocht hem portretteren, ongecensureerd.

Jillert Anema (l) en Jorrit Bergsma in Sotsji 2014. Foto EPA / Vincent Jannink

De Fries Jillert Anema, schaatscoach van onder anderen Jorrit Bergsma, haalde afgelopen sportseizoenen regelmatig het nieuws. Het leukste moment was wel in februari vorig jaar, toen hij na de gouden medaille van Bergsma volgens de NOS zó blij was dat het leek alsof hij net uit de kroeg kwam.

Uitgesproken type

Zo valt er vaker wat te melden als Anema in de buurt is. Met het hart op de tong zei hij dat hij zwaar ontevreden was over de muziek in ijsstadion Thialf. Hij was er heilig van overtuigd dat Sven Kramer olympisch het goud op de 10.000 meter zou missen. En tijdens het WK in Sotsji ging Anema los tegen een Amerikaanse talkshowhost. Tegen nieuwszender CNBC wreef hij de Nederlandse winst en de Amerikaanse verliezen extra in en had hij commentaar op de Amerikaanse sportmentaliteit.

“Amerikanen denken dat ze altijd gelijk hebben en dat ze de beste zijn, maar dat is niet zo. Kijk maar naar voetbal, daar staat Amerika niet eens in de top-30.”

Hij blijft doorpraten. “Ken je plek”, zegt hij. “You’ve got zero medals. Zero, man!

Kortom, een man met een gebruiksaanwijzing. Maar ook met lef, bravoure en een nuchtere Friese blik.
Matthijs van Nieuwkerk noemde hem een van de kleurrijkste sportcoaches van Nederland.

Boeiend portret

Anema liet zich portretteren door Mart Smeets. De presentator volgde hem gedurende een aantal jaar. Vanmiddag werd het portret uitgezonden door de NOS. Het is een ongecensureerd verhaal geworden, precies passend bij het karakter van Anema. Klik op de afbeelding hieronder en bekijk het verhaal bij NPO.

Jillert Anema

Jillert Anema. Still uit ‘Smeets portretteert: Jillert Anema, schaatscoach’

Dit jaar wordt Anema 60 jaar. Hij is al 20 jaar actief in het schaatsen. Anema begon als fysiotherapeut en is sinds 2008 een coach met een eigen schaatsploeg. Interessant contrast: tijdens interviews mag hij dan behoorlijk uitgesproken en opgewonden zijn, bij wedstrijden is hij de rust zelve.

    • Carlijn Vis