Simpeler leven, het is zo simpel

Foto NRC

Eieren splitsen: je doet het al je hele leven fout. Kijk maar:

Makkelijk hè? Er staan sites vol met dit soort trucjes. Lifehacks, heten ze: simpele ingrepen die al die alledaagse problemen in en om het huis oplossen. Hier, heb je er nog een paar:

Allemaal heel handige trucs, waar je geen dure apparaten voor nodig hebt en ook geen apps. En waarbij heel sympathiek duurzame heldenrollen zijn weggelegd voor onbeduidende zaken als het plastic zakje, het kantoorboekhandelklemmetje, het elastiekje, de wc-rol en de lege petfles.

Google is nu je moeder

Die laatste blijkt bijvoorbeeld niet alleen een handig hulpmiddel bij het splitsen van een ei, maar is ook in een handomdraai te veranderen in een tuinschepje, een broeikasje, een geluidsversterker, een achterspatbord voor een racefiets en nog 146 andere dingen.

Belde je vroeger je moeder (of je oma) als je een framboos had gemorst op je witte broek, nu google je even op raspberry+stain+lifehack, en zie:

Screenshot Google

Screenshot Google

Vast staat in elk geval dat miljoenen mensen op internet meer weten dan één moeder of buurvrouw. En er zijn dingen die zelfs de meest praktische grootmoeder niet had kunnen verzinnen. Bijvoorbeeld dat een bierfles is te openen met een Apple-adapter, en dat het kennelijk mogelijk is om een tosti op een strijkijzer te bakken.

En zoals het een goede internethype betaamt zijn er grappige en flauwe parodieën, zoals lifehacks die ‘de dingen alleen maar erger maken’:

Lifehacks dienen niet alleen een briljante vondst te bevatten, ze voldoen ook bijna allemaal aan dezelfde uiterlijke criteria. Een lifehack wordt bij voorkeur opgediend in slechte telefoonfoto’s, gemaakt in non-descripte Amerikaanse bijkeukens of badkamers, waarover van die vette, witte letters met een zwarte rand zijn gezet.

Beetje viezig

De lifehack bevat bij voorkeur ook een beetje viezig element (taart snijden met flosdraad, die vleeskleurige panty rond de zuigmond van je stofzuiger). Verder worden ze in de vorm van een listicle aangeboden, dat wil zeggen: in lijstjes van 9, 11, 21 of 99 exemplaren.

Het is allemaal goed voor urenlang klikplezier.

Wie nog even door googelt ziet dat de term lifehack oorspronkelijk een andere betekenis had. Hij werd in 2004 geïntroduceerd door Danny O’Brien, een Engelse journalist die onderzoek deed naar de grote productiviteit van een groepje alpha geeks, ultraslimme computerprogrammeurs. O’Brien ontdekte dat ze bijna spelenderwijs bezig waren met het zoeken naar strategieën en het maken van kleine computerprogramma’s die het werk vereenvoudigden.

De term en deze werkwijze sloegen ook buiten de computerwereld aan. Er verschenen blogs, zoals het immens populaire Lifehacker.com, en boeken waarin werd beschreven hoe ook de gewone kantoormens kon voorkomen dat hij kopje onder ging in een overvolle inbox of aan acute informatiestress zou bezwijken.

Fruitvliegjes vangen

“Het lijkt er op dat lifehacken er door de sites als Buzzfeed een betekenis bij heeft gekregen”, zegt Frank Meeuwsen, oprichter van Lifehacking.nl. De term lifehacking is als het ware gehackt door sites die uit zijn op zoveel mogelijk clicks. Die lollige huishoudtips om veel clicks te genereren kent hij wel, maar ze gaan er bij lifehacking.nl niet aan beginnen. Te Amerikaans.

Hoewel Meeuwsen ook weer moet toegeven dat één van de meest gelezen artikelen op de site gaat over het vangen van fruitvliegjes. En zelf hebben ze op een vrijdagmiddag ook weleens de truc met de cherrytomaatjes geprobeerd. “Dat mislukte dus.”

In maart verschijnt De kleine lifehacking voor dummies van Arjan Broere, een praktische gids voor de moderne mens in de wereld van computersystemen, internet, social media, e-mail, apparaten en bijbehorende snoeren. Oh, al die snoeren.

    • Nienke Denekamp