Schaatsen: Nuis pakt goud op bloedstollende 1000 meter

Kjeld Nuis na de 1000 meter tijdens de wereldbeker schaatsen korte afstanden. Foto ANP / Jerry Lampen

Kjeld Nuis heeft zondag op een zinderende 1000 meter in Thialf de Rus Pavel Koelizjnikov verslagen en goud veroverd. In de slotrit van dit World Cup-weekeinde eindigden de Nederlander en de Rus in zo goed als dezelfde tijd. Dat meldt persbureau ANP.

Duizendsten van een seconde

Er moest zeer nauwkeurig worden gekeken om de tijd van Nuis af te ronden naar 1.08,81. Zowel Nuis als Koelizjnikov kregen eerst 1.08,82 toegewezen, maar nadat er naar duizendsten van een seconde werd gekeken, is de tijd van Nuis aangepast. Het verschil was zo klein dat camerabeelden na afloop nog steeds voor twijfel zorgden wie nou als eerste over de streep ging.

Na zijn finish op de 1000 meter zei Nuis:

“Ik wachtte even wat het scorebord zou aangeven. Het is dan wel mooi dat ik hem nu voor de tweede keer in twee dagen heb verslagen. Ik had tot dit weekeinde alleen nog maar van hem verloren. Het begon daardoor ook een persoonlijke strijd te worden.”

Op de derde plaats eindigde Stefan Groothuis. Zijn tijd: 1.09,38.

Twee keer goud voor Nuis

Zaterdag had Nuis ook al goud gepakt op de eerste 1000 meter. Ook in die wedstrijd werd Koelizjnikov tweede. In het wereldbekerklassement gaat de Rus nog wel aan de leiding. Nuis staat op de tweede plek.

Pim Schipper werd vandaag zesde en Olumpisch kampioen Michel Mulder zevende.

Geen Nederlandse overwinning op de 500 meter

Eerder vandaag was er geen Nederlands succes op de tweede vijfhonderd meter. Michel Mulder kwam niet verder dan de vijfde plaats. Koelizjnikov was op de kortste afstand net als zaterdag de beste. Met zijn tijd van 34,62 seconden liet hij de concurrentie ruim achter zich.

Donderdag zijn de WK afstanden, ook in Heerenveen.

    • Carlijn Vis