Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Rusland stuurt opnieuw hulpgoederen naar Oost-Oekraïne

Er zijn opnieuw vrachtwagens met hulpgoederen onderweg vanuit Rusland naar Oost-Oekraïne. De 170 wagens rijden over de Russisch-Oekraïense grens richting de regio’s Donetsk en Loehansk, zo laat de Russische overheid weten aan het Duitse persbureau DPA.

Een eerder hulpkonvooi aan de Oekraïense grens.
Een eerder hulpkonvooi aan de Oekraïense grens. Foto AP / Pavel Golovkin

Er zijn opnieuw vrachtwagens met hulpgoederen onderweg vanuit Rusland naar Oost-Oekraïne. De 170 wagens rijden over de Russisch-Oekraïense grens richting de regio’s Donetsk en Loehansk, zo laat de Russische overheid weten aan het Duitse persbureau DPA.

Volgens Rusland heeft het hulpkonvooi voor 1.800 ton aan goederen bij zich. Aan boord zijn onder meer medicijnen, eten en bouwmaterialen voor de bevolking die zwaar getroffen is door de oorlog tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.

De hulpkonvooien worden altijd door het Westen en de regering in Kiev nauwgezet gevolgd. Zij verdenken Rusland ervan de leveringen te gebruiken om de separatisten, die in Oost-Oekraïne actief zijn, te voorzien van wapens en munitie. Rusland heeft dat altijd ontkend.

Situatie Oekraïne belangrijk agendapunt vredesconferentie

Dit weekend wordt in München een vredesconferentie gehouden. Gisteren zei president Petro Porosjenko van Oekraïne dat hij een snelle wapenstilstand wil in Oost-Oekraïne. Het conflict moet worden opgelost en niet “bevroren”, zo stelde hij. Volgens Porosjenko is Oekraïne klaar voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en dat zou Rusland ook moeten zijn.

Porosjenko wil geen vredesmacht in het oosten van het land. Als de buitenlandse troepen worden teruggetrokken is dat ook niet nodig, zei hij, want dan zou er binnen enkele weken “vrede en stabiliteit” in Oekraïne heersen.

In München wordt gepraat over een oplossing voor het conflict in Oekraïne dat in december weer hevig is opgelaaid. Vrijdag leek het topberaad tussen Merkel, Hollande en Poetin “constructief”, maar onduidelijk is wat precies is besproken. Volgens een woordvoerder van Poetin wordt gewerkt aan een gezamenlijke verklaring over het implementeren van het akkoord van Minsk, dat vorig jaar in september werd gesloten. Dat akkoord is meermaals geschonden.