Prijs der Nederlandse Letteren naar Remco Campert

Remco Campert in 2014, toen hij de Gouden Schrijfmachine won voor zijn pogingen nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen (Foto ANP)

Aan dichter, schrijver en columnist Remco Campert is zojuist de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren toegekend.

“Remco Campert brengt lichtheid in de Nederlandstalige literatuur”, aldus de jury over de inmiddels 85-jarige schrijver. Campert wordt voorts een “groot stilist” genoemd “die in zijn werk steeds relativerend en geestig is en daarmee verschillende generaties blijft aanspreken”.

“Bij Campert zit de diepzinnigheid aan de oppervlakte. Hij kan onverbloemd over het geluk schrijven maar heeft zich nooit vastgereden in clichés.”

De Prijs der Nederlandse Letteren is de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied. De Taalunie kent de prijs om de drie jaar toe aan een auteur wiens oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur.

Drie jaar geleden ging de prijs naar de Vlaamse dichter Leonard Nolens. Daarvoor viel de beurt ten deel aan schrijvers als Hella Haasse, Gerard Reve, Lucebert, Harry Mulisch en Hugo Claus. Bij de toekenning aan Jeroen Brouwers, in 2007, ontstond een kleine rel toen de schrijver de prijs weigerde omdat het prijzengeld (destijds € 16.000) volgens hem te laag was.

Aan de prijs is tegenwoordig een geldbedrag verbonden van € 40.000. Namens het Comité van Ministers van de Taalunie maakte minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de toekenning aan Campert bekend op het openingsprogramma van het Vlaams-Nederlandse culturele evenement BesteBuren.

Vurrukkulluk

In 1976 ontving Campert reeds de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele poëtische oeuvre. In 2011 werd hem de Gouden Ganzenveer toegekend voor zijn bijdrage aan het publieke debat. Ook was in dat jaar Camperts klassieke roman en leeslijstfavoriet Het leven is vurrukkulluk actieboek van de campagne Nederland Leest. En vorig jaar november ontving Campert de Gouden Schrijfmachine, een nieuwe ereprijs voor personen of organisaties die zich hebben ingezet voor ‘nieuwe literatuur’ van jonge, talentvolle schrijvers.

Camperts laatste roman is Hôtel du Nord en stamt uit 2013. Het verhaal van een matig succesvolle schrijver die naar een hotel in een fictieve Noord-Franse badplaats vlucht belandde op de longlist van de AKO Literatuurprijs. Recensent Kester Freriks noemde het voor NRC Handelsblad

“een intrigerende mengeling van suspense en poëzie. [..] Op subtiele wijze verbindt Campert hoofdpersoon Mannings jeugd als weeskind met zijn latere drang tot afwezigheid, zonder in psychologie te vervallen. De vergeefse zoektocht naar eenzaamheid van Manning raakt de lezer diep. Op het moment dat hij tot het inzicht komt dat hij altijd een leven op de vlucht leidde, neemt hij een verregaand besluit.”

Ondanks dat Campert sinds de dood van Gerrit Kouwenaar de laatste Vijftiger is, steelt hij op poëzieavonden onverminderd de show. Ook schrijft hij op hoge leeftijd nog steeds columns voor de Volkskrant. Twee jaar geleden zei hij daar in gesprek met NRC Handelsblad over:

„Als de wil in je aanwezig is, dan overwin je veel obstakels. Het is doorwerken, soms vertwijfeld zuchten en toch maar weer doorwerken. Mijn kop zit gevangen in dat hoe-moet-ik-nu-verder-achtige. Het is mijn grote liefde, schrijven. En enkele vrouwen.”