Nieuw topoverleg over vredesplan Oekraïne op woensdag

Poetin, Merkel en Hollande tijdens hun ontmoeting van afgelopen vrijdag. Foto EPA / Sergej Itnitski

Bondskanselier Angela Merkel, president Vladimir Poetin en president François Hollande komen volgende week opnieuw bijeen om te spreken over een oplossing voor de oorlog in Oekraïne. Ook president Petro Porosjenko van Oekraïne is bij dat overleg aanwezig, zo laat een woordvoerder van Merkel vandaag aan persbureau AP weten.

Merkel en Hollande spraken eind vorige week al met de leiders van beide Oost-Europese landen. Op donderdag waren zij in Kiev om te spreken met Porosjenko en een dag later was er een topoverleg op het Kremlin. Dat overleg verliep “constructief”, zo stelde een woordvoerder van Poetin toen na afloop.

Regeringsleiders hadden uitgebreid telefoongesprek

Tot een oplossing kwam het vrijdag nog niet. Merkel, Hollande en Poetin spraken daarom af om vandaag via de telefoon opnieuw contact te hebben. In dat “uitgebreide” gesprek kwamen ze tot het besluit om volgende week woensdag een nieuwe ontmoeting te plannen. Die vindt plaats in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Doel van het topoverleg is om de vredesafspraken van september vorig jaar nieuw leven in te blazen. In het bestand van Minsk werden toen al afspraken gemaakt over een staakt-het-vuren, maar die zijn vervolgens meermaals geschonden. Porosjenko zei gisteren al klaar te zijn voor een onmiddellijke wapenstilstand en vond dat Rusland dat ook moest zijn.

Volgens onze buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel is het nieuwe gesprek een belangrijke volgende stap op de weg naar een staakt-het-vuren in Oekraïne. Hij zegt:

“Merkel heeft er op basis van eerdere gesprekken blijkbaar vertrouwen in dat het iets kan opleveren, anders zou ze dit niet doen. Maar het is ook voor iedereen duidelijk dat - als het een wapenstilstand of breder akkoord dichterbij brengt - uiteindelijk alleen telt wat er op de grond mee gebeurt, of het in de praktijk wordt nageleefd.”

Merkel ontmoet Obama morgen

Voordat Merkel in gesprek gaat, praat ze maandag eerst nog met de Amerikaanse president Barack Obama. Die ontmoeting in Washington stond al op de planning, maar zal nu ongetwijfeld ook over het naderende overleg gaan. John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei vandaag nog tijdens de vredesconferentie in München dat de VS en Europa hetzelfde denken over de aanpak van het conflict in Oekraïne.

Lees op de site nu ook al het stuk dat Eijsvoogel voor de krant van morgen schreef over Merkels rol in de diplomatieke onderhandelingen over Oekraïne (€).

    • Joost Pijpker