Nog drie vermisten vliegtuigramp in Taiwan - overleg over compensatie

Duikers zoeken vandaag opnieuw naar de drie mensen die nog worden vermist na de vliegtuigramp in Taiwan, afgelopen woensdag, schrijft persbureau AP. Sinds het ongeluk zijn er veertig slachtoffers geborgen. Vijftien passagiers hebben de ramp overleefd, in totaal zaten er 58 mensen in het toestel.

Duikers zoeken vandaag opnieuw naar de vermisten van de vliegtuigramp in Taiwan. Foto AP / Wally Santana

Duikers zoeken vandaag opnieuw naar de drie mensen die nog worden vermist na de vliegtuigramp in Taiwan, afgelopen woensdag, schrijft persbureau AP. Sinds het ongeluk zijn er veertig slachtoffers geborgen. Vijftien passagiers hebben de ramp overleefd, in totaal zaten er 58 mensen in het toestel.

Sinds de fatale vlucht heeft TransAsia al meer dan 140 vluchten geannuleerd. Ook morgen en dinsdag zullen er geen toestellen van de maatschappij vertrekken. De piloten moeten eerst een test afleggen om hun vaardigheden te laten zien, meldt persbureau ANP.

Het toestel stortte neer nadat in korte tijd beide motoren uitvielen. Donderdag werd al bekend dat de piloot motorproblemen had gemeld, vrijdag bevestigde een hoge functionaris dit op een persconferentie. Het kan zijn dat de tweede motor werd uitgezet in een poging ze daarna beide opnieuw te starten. Het toestel verongelukte voordat dit kon gebeuren. Thomas Wang, directeur van de Aviation Safety Council in Taiwan, zei dat dit de conclusie was op basis van informatie van de vluchtrecorders. Er is volgens hem nog niet te zeggen waardoor de motoren uitvielen.

Compensatie nabestaanden

Eerder vandaag hebben vertegenwoordigers van de maatschappij gesproken met nabestaanden van de slachtoffers over compensatie. Elke familie heeft al 38.000 dollar gekregen om de begrafenis te bekostigen, zo zei TransAsia-woordvoerster Fang Chia-wen tegen persbureau AP. Komende woensdag wordt een tweede ontmoeting georganiseerd om verder over compensatie te spreken.

De Taiwanese premier Mao Chi-Kuo zei tegenover tv-zender Formosa dat de eerste prioriteit ligt bij het vinden van de lichamen van drie passagiers. Op langere termijn vindt hij dat het land moet werken aan het veiliger maken van het vliegen.

Beelden van de crash online

Het vliegtuig van TransAsia stortte afgelopen week neer in een rivier. Op dramatische beelden die online verschenen is te zien hoe het vliegtuig ternauwernood een flat ontwijkt en op zijn zij in de rivier de Keelung terechtkomt na kort daarvoor nog een brug en een taxi die op dat moment daar reed te hebben geraakt. De overleden piloot is volgens persbureau Reuters door de burgemeester van Taipei geprezen vanwege zijn geslaagde poging de hoogbouw in de stad te ontwijken.

    • Nando Kasteleijn