Kijken: Het is moeilijk om drugsgeld dagelijks veilig te stellen

100 procent van de omzet van wietkweker Dylan Donaldson komt cash binnen. En dat is een probleem, want Donaldson mag niet bankieren. Hij laat de stapels bankbiljetten zien. Meerdere keren per dag rijdt hij naar “discrete locaties”.

Wietkweker Dylan Donaldson voor zijn kluis. Fragment uit 'Guns, Drugs and Money'

“Welk gedeelte van de omzet komt cash binnen?”, vraagt de interviewer in de korte documentaire Guns, Drugs and Money. “100 procent”, antwoordt Dylan Donaldson, eigenaar van een wietkwekerij in Colorado. En dat is een probleem, want Donaldson mag niet bankieren.

“Ik kan geen rekening openen, geen creditcard krijgen en geen hypotheek aanvragen om mijn panden veilig te stellen.”

Discrete locaties

De documentaire is een 10-minuten durend inkijkje in de wereld van de Amerikaanse wietteelt en laat zien hoe moeilijk het is om contant geld een veilig plekje te geven. Zo opende Donaldson in zes jaar tijd twaalf bankrekeningen, die allemaal weer werden gesloten. Als je totale omzet in briefjes binnenkomt en je mag geen rekening openen, waar laat je dat geld dan?

“Op discrete locaties”, zegt de jongen mysterieus. Donaldson, rood baseballpetje en jeugdpuistjes in zijn gezicht, neemt de kijker mee naar een kluis. We zien stapels geldbriefjes: alle salarissen, belastingen en leveranciers worden contant betaald.

Na die betalingen blijven er nog stapels bankbiljetten over. Terwijl hij met zijn vingers langs de briefjes gaat zegt hij:

“We verplaatsen elke dag geld. Het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk cash aanwezig is in ons bedrijf. Soms rijden we meerdere keren op een dag naar onze “veilige” locaties.”

Rondrijden met een berg geld is eng

We gaan mee in de auto. Er worden bedragen genoemd: Donaldson rijdt regelmatig rond met duizenden dollars. En dat is geen ontspannen ritje, verzekert hij. Maar ook buiten de auto maakt hij zich zorgen:

“We leven elke dag met de vraag: is ons geld wel veilig? Het is een nachtmerrie.”

Voor de wapenindustrie geldt hetzelfde

Aan het woord komt ook Hunter Garth, eigenaar van Iron Protection Group, een bedrijf dat wapens en veiligheidstrainingen levert aan de Amerikaanse overheid. Maar ook mee kan rijden met de transportjes van Donaldson bijvoorbeeld. Garths omzet groeide in een paar jaar tijd van 5000 naar 200.000 dollar. Het meeste daarvan komt ook cash binnen. Op dit moment heeft zijn bedrijf een bankrekening, maar dat kan zo weer veranderen, zegt hij.

Benieuwd hoe het in Nederland eraan toe gaat? Lees meer over wiet in NRC Handelsblad: ‘Wiet kweken doe je met z’n allen‘ of in nrc.next: ‘Wiet telen illegaal? Doe niet zo hypocriet!‘ (€).

    • Carlijn Vis