Kijken: De nieuwe mijnwerkers van China zoeken naar digitaal goud

Een beeld uit de documentaire van Motherboard.

Het is er een kleine dertig graden en het gezoem van de ventilatoren is oorverdovend. Toch zul je geen van de bijna drieduizend mijnwerkers horen klagen over zware werkomstandigheden in de nieuwste Chinese mijnen. Ook al krijgen ze geen cent van de maandelijkse miljoenenopbrengst.

Stuk voor stuk zijn het arbeiders van staal, net zoals de mannen die in de traditionele mijnen goud, zilver en steenkool uit de grond halen. Hun werktuig verschilt wel: in plaats van pikhouwelen en staven dynamiet hebben ze genoeg aan elektriciteit en een internetverbinding. Want meer is er niet nodig voor het winnen van bitcoins.

Motherboard ging langs bij een organisatie die op grote schaal bitcoins delft:

Bitcoin slechts een stukje code

Hoewel de koers van de digitale munteenheid bitcoin het laatste jaar alleen maar is ingezakt, is het delven van de munt nog altijd een lucratieve bezigheid. Een bitcoin levert nu zo’n 230 dollar (ruim tweehonderd) op. Veel minder dan de duizend dollar van een jaar geleden, maar desondanks niet gek voor een munt die uit het niets ontstaat.

Wie dat wil kan namelijk zelf op zoek gaan naar bitcoins, in feite niet meer dan een stukje code. Het enige dat je nodig hebt, is een internetverbinding en een krachtige computer die zware berekeningen kan uitvoeren. Als beloning voor het oplossen van die vraagstukken krijg je dan bitcoins.

1,3 miljoen euro per maand

Hoe meer computers je bij elkaar zet, hoe sneller dat proces bovendien gaat. In de Chinese stad Liaoning staan dergelijke machines daarom met duizenden tegelijk in een onopvallend kantoorpand. Het is slechts een van de zes ‘mijnen’ van een redelijk geheimzinnig groepje techneuten, waarover de website Motherboard een korte documentaire maakte.

De vier eigenaren hebben inmiddels zo veel rekenkracht opgebouwd dat ze elke maand meer dan vierduizend bitcoins delven. Hun netwerk beslaat ongeveer drie procent van alle computers die wereldwijd naar de munt graven. Dat levert ze per maand ongeveer 1,5 miljoen dollar (ruim 1,3 miljoen euro) op.

Lees ook op NRC Q “De bitcoin? Meh. Écht belangrijk is de technologie erachter”.

    • Joost Pijpker