Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

In Egypte gevangen journalisten Al Jazeera krijgen nieuw proces

Mohammed Fahmy en Peter Greste tijdens hun proces
Mohammed Fahmy en Peter Greste tijdens hun proces EPA / Khaled Elfiqi

Twee journalisten van de Qatarese nieuwszender Al Jazeera die al ruim een jaar vast zitten in Egypte krijgen aankomende donderdag een nieuw proces. Dat liet de advocaat van een van de gedaagden vandaag weten, meldt persbureau Reuters. Baher Mohamed en Mohamed Fahmy worden verdacht van het verspreiden van leugens om een terroristische organisatie te helpen.

Die organisatie is de Moslimbroederschap, die door het regime van president Abdel Fattah el-Sisi is bestempeld als terreurgroep. De voormalige legerleider heeft duizenden aanhangers van de beweging laten arresteren. Mohamed en Fahmy werden in december 2013 samen met de Australische verslaggever Peter Greste gearresteerd. Laatstgenoemde werd eerder deze maand vrijgelaten.

De journalisten zijn veroordeeld tot celstraffen van zeven tot tien jaar. De verslaggevers zeggen onschuldig te zijn en zouden slechts hun werk hebben gedaan. Mensenrechtenorganisaties veroordelen de vonnissen en spreken van een ‘showproces’.

Bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten zeiden dat Fahmy mogelijk binnenkort vrijkomt en terug kan naar Canada. Zijn verloofde zegt hier echter niets over te weten.

Lees verder in NRC Handelsblad: Australische journalist van Al-Jazeera vrijgelaten, twee collega’s nog vast in Egyptische cel (€)