Eredivisie: Feyenoord wint van SC Cambuur - Ajax langs Go Ahead

Een balende Mickey van der Hart ANP / Peter Lous

Feyenoord heeft zich vandaag in eigen huis teruggevochten naar de derde plek op de ranglijst. In een moeizame wedstrijd wisten de Rotterdammers met 2-1 van het Friese SC Cambuur te winnen. Door die zege steekt Feyenoord PEC Zwolle, dat gisteren van SC Heerenveen verloor, weer voorbij in de competitie.

Feyenoord - SC Cambuur 2-1

Beide treffers van Feyenoord vielen ongeveer halverwege de wedstrijd. Op slag van rust was het Karim El Ahmadi die de openingstreffer voor zijn rekening nam en vlak na de thee verdubbelde Colin Kazim-Richards de marge met zijn achtste doelpunt van het seizoen.

Met nog ongeveer een half uur te gaan leek Feyenoord de overwinning amper nog te kunnen ontlopen, toen Bartholomew Ogbeche van Cambuur een rode kaart kreeg. Amper vijf minuten later maakte invaller Martijn Barto voor de Friezen de 2-1, waarna de wedstrijd in de slotfase weer spannend werd.

Met de overwinning herstelt Feyenoord zich van de 3-1 nederlaag die afgelopen woensdag tegen Heerenveen werd geleden. Omdat PEC in de midweekse wedstrijd wel wist te winnen, waren de Zwollenaren Feyenoord in de stand voorbijgegaan. Die plek wist de bekerwinnaar van vorig jaar niet vast te houden.

FC Groningen - AZ 2-4

FC Groningen heeft vandaag zijn eerste thuisnederlaag geleden. Kwam de ploeg van Erwin van de Looi aanvankelijk nog op 2-0 voorsprong, de Alkmaarders sloegen genadeloos terug en wisten uiteindelijk met 2-4 te winnen.

De openingstreffer kwam verrassend van AZ-speler Steven Berghuis. Hij probeerde een vrije trap van Tjaronn Chery weg te koppen, maar raakte de bal verkeerd en kopte zo een eigen doelpunt binnen. Kort na deze blunder scoorde Michael de Leeuw zelfs eenvoudig de 2-0.

Het leek de Groningers voor de wind te gaan, maar AZ kwam met een verpletterend tegenoffensief. Nadat Nemanja Gudelj de 2-1 binnen schopte, begon de thuisploeg onzekerder te spelen. Deze twijfel werd door de Alkmaarders benut, die in de tweede helft drie goals maakten.

Go Ahead Eagles - Ajax 1-2

Ajax heeft vandaag met geluk in Deventer met 1-2 van Go Ahead Eagles gewonnen. Vlak voor tijd schoot Wesley Verhoek een eigen doelpunt binnen doordat doelman Mickey van der Hart naast de bal schopte, waarmee het gelijkspel werd omgebogen in een voorsprong voor de Amsterdammers.

Ajacied Anwar El Ghazi schoot na 24 minuten het eerste goal binnen. Pas in de 76e minuut wist Go Ahead Eagles de gelijkmaker binnen te knallen. Hoewel het er lang op leek dat het hierbij zou blijven, kon Ajax door de knullige actie van Van der Hart toch drie punten bij schrijven.

En die kan de ploeg van Frank de Boer goed gebruiken. De achterstand op koploper PSV is nu verkleind tot twaalf punten.

Willem II - Heracles Almelo 3-0

Willem II boekte vandaag de tweede overwinning in een week tijd. Heracles werd in Tilburg met 3-0 van de mat getikt. Het was de negende zege van het seizoen van promovendus Willem II

Al na een kwartier bracht Samuel Armenteros de thuisploeg op voorsprong. Nog voor het affluiten voor de rust wist middenvelder Robbie Haemhouts de tweede treffer binnen te schieten. De enige kans van Heracles kwam van Brahim Darri, die na een mooie dribbel niet tot een doelpunt kwam.

Na de rust wisselde Heracles-trainer John Stegeman twee spelers, maar ook dit kon de Almeloërs niet redden. Ondanks slordig spel van Willem II kwam de uitploeg niet tot scoren. Heracles-verdediger Jeroen Veldmate passeerde vlak voor tijd zijn eigen keeper, waarmee het 3-0 voor de Tilburgers werd.

    • Casper van der Veen
    • Joost Pijpker