Deze week: Top van belangrijke mensen, Heel Veel Cijfers

A passenger, with the old city's monuments Blue mosque (L) and Hagia Sophia museum (R) in the background, sets sail in the Bosphorus in Istanbul February 5, 2015. REUTERS/Murad Sezer (TURKEY - Tags: TRAVEL RELIGION SOCIETY) Foto Reuters

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Het is misschien geen Davos, maar morgen komen in Istanbul ook heel wat belangrijke mensen samen. Bankpresidenten en ministers van Financiën spreken elkaar tijdens een speciale G20-top. Onze Jeroen Dijsselbloem is er ook, voor een sub-top welteverstaan.

2. Diezelfde dag komt de OESO met zijn jaarlijkse rapport over economische hervormingen in het komende jaar. Waar liggen de prioriteiten? En vooral: wie doet het beter dan de rest?

3. Sowieso is het de week van de rapporten: woensdag volgen het Sociaal Cultureel Planbureau met alles wat je wilt weten over de huidige arbeidsmarkt (flexibilisering! mobiliteit!) en de Algemene Rekenkamer over geldstromen vanuit de Europese Unie.

4. En cijfers, cijfers, cijfers. Onder andere van Coca-Cola (dinsdag), dat met melk en nieuwe zoetstoffen de tegenvallende verkoop van ‘s werelds beroemdste frisdrank probeert te compenseren. Behalve in Nederland dan, hier zijn we namelijk gek op suiker.

5. Waar we minder gek op zijn: pils. En we zijn niet de enige. Hoeveel last Heineken, een van ‘s wereld grootste bierbrouwers daarvan heeft, blijkt woensdag uit de jaarcijfers.

6. Ook gaan we komende week horen hoe chemiebedrijven Akzo Nobel en DSM hun jaar hebben afgesloten. Evenals technologieconcern TomTom en autofabrikant Tesla. Maar ook: het laatste jaarverslag van vastgoedbedrijf Corio. En niet te vergeten: NS.

7. Wie afgelopen donderdag waarschijnlijk ook voor het laatst zijn (overigens goede) jaarcijfers presenteerde: vis- en veevoerbedrijf Nutreco. Komende maandag stemmen aandeelhouders of ze het eens zijn met de geplande overname door familiebedrijf SHV.

7. Er is ook wat te vieren: dinsdag is het de landelijke econometristendag. Daarvoor is het NBC Congrescentrum in Nieuwegein afgehuurd. En Jan Peter Balkenende, natuurlijk.

8. Een dag, een dag. De bouwsector doet het beter: die claimt een hele week. En de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens ‘de week van de bouw’ komt tout bouwend en vastgoed beherend Nederland samen. Inclusief awards, debatten. Een eigen app. Al is dat geen Jan Peter.

    • Eva Oude Elferink