Britse minister Buitenlandse Zaken: Poetin gedraagt zich als een tiran

Philip Hammond Foto EPA / Nikki Short

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond vindt dat de Russische president Vladimir Poetin zich gedraagt “als een tiran uit het midden van de 20ste eeuw”. Dat zei hij in een interview met de Britse zender Sky News. Hammond zei ook:

“Ik verwacht dat Poetin de prijs zal betalen voor wat hij in Oekraïne doet.”

Relatie Londen - Moskou al tijdje bekoeld

Titia Ketelaar, NRC-correspondent in Londen, zegt dat de relatie met Rusland al een tijdje afstandelijk is.

“Sinds de gifmoord op Aleksandr Litvinenko is de band tussen Londen en Moskou bekoeld. Opvallend aan deze uitspraak van Hammond is dat er op dit moment juist veel kritiek is van de Britten dat het Verenigd Koninkrijk de afgelopen dagen redelijk afwezig is in het diplomatieke spel met Rusland.”

Merkel en Hollande spraken met Poetin

Afgelopen vrijdag was er topoverleg tussen Hollande, Merkel en Poetin over de situatie in Oekraïne.

Het gesprek over een vredesplan voor Oekraïne was “constructief”, zo liet een woordvoerder van de Russische president na afloop van het gesprek weten. De drie regeringsleiders waren meer dan vijf uur in overleg in het Kremlin. Details over wat ze bespraken werden niet gegeven.

Engeland levert misschien wapens aan Oekraïne

Tegen Sky News zei Hammond dat Groot-Brittannië overweegt om het Oekraïense leger te helpen bewapenen. Hammond eiste dat Rusland zijn troepen terugtrekt, niet alleen uit het oosten van Oekraïne maar ook van de Krim, dat Poetin vorig jaar maart annexeerde. Hammond zei:

“Doe niet net alsof dat een buitensporige eis is. Deze man heeft troepen over een internationale grens gestuurd en bezet een ander land in de 21ste eeuw. Beschaafde naties gedragen zich niet zo in de 21ste eeuw.”

Strijd in Oekraïne steeds heviger

In Oost-Oekraïne wordt, ondanks economische sancties, nog altijd zwaar gevochten. Al maanden stromen er wapens Oekraïne binnen – vanuit Rusland. Het is een van de manieren waarop Rusland de soevereiniteit van het buurland heeft geschonden en er de oorlog heeft opgestookt. Een wapenstilstand uit september is op niets uitgelopen. Duizenden mensen kwamen om.

Met Russische steun zijn de separatisten in het oosten in opmars. Onzeker is wat het uiteindelijke doel is van deze rebellen en van de Russische regering. Onderhandelingen over een staakt-het-vuren vorig weekend leverden niets op.

Amerika overweegt ook om wapens te geven aan Oekraïne

De Verenigde Staten overwegen wapens te leveren aan Oekraïne, zodat mensen in de Donbas meer kans hebben de pro-Russische rebellen te verslaan. Toch zijn de meningen daarover verdeeld: een belangrijke adviseur van Obama zei dinsdag dat economische sancties de beste manier zijn om invloed uit te oefenen op Rusland. Volgens hem is het leveren van wapens geen oplossing.

    • Carlijn Vis