Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Alan Greenspan: Griekenland stapt uiteindelijk uit de euro

“Griekenland zal uiteindelijk uit de euro stappen.” Dat stelt Alan Greenspan, de voormalig voorzitter van het systeem van federale banken in Amerika, de Federal Reserve, in een interview met de BBC. Greenspan was van 1987 tot 2006 voorzitter van de ‘Fed’ en staat nog altijd in hoog aanzien in de financiële wereld.

De voormalig voorzitter van de Amerikaanse Federale Bank, Alan Greenspan.
De voormalig voorzitter van de Amerikaanse Federale Bank, Alan Greenspan. Foto EPA / Shawn Thew

Griekenland zal uiteindelijk uit de euro stappen. Dat stelt Alan Greenspan, de voormalig voorzitter van het systeem van federale banken in Amerika, de Federal Reserve,  in een interview met de BBC. Greenspan was van 1987 tot 2006 voorzitter van de ‘Fed’ en staat nog altijd in hoog aanzien in de financiële wereld.

Tegen de BBC zegt hij:

“Ik denk niet dat de huidige strategie Griekenland of de rest van de eurozone helpt. Het is slechts een kwestie van tijd voordat iedereen zich realiseert dat een ‘Grexit’ de beste strategie is.”

Volgens Greenspan kan de euro alleen overleven als er een politieke unie wordt gevormd:

“Ik zie de euro op geen andere manier goed continueren, anders dan dat de lidstaten veel meer op politiek niveau met elkaar integreren. Alleen financieel dingen delen helpt niet.”

De Grieken kozen bij de parlementsverkiezingen eind januari een andere politieke koers. De nieuwe regering wil opnieuw onderhandelen over de voorwaarden voor het Europese steunprogramma waarmee het land de afgelopen jaren financieel op de been heeft gehouden. Dat heeft tot spanningen geleid met de overige eurolanden.

‘Verenigde Staten van Europa’

Greenspan is al heel lang een criticus van Europa’s munteenheid. Al verscheidende keren heeft hij gezegd dat enkel een complete politieke unie, een ‘Verenigde Staten van Europa’, de munt kan redden. En omdat slechts een zeer beperkt aantal van de 19 lidstaten voor zo’n verregaande samenwerking is, is de euro volgens Greenspan “gedoemd te mislukken”.

Overigens heeft Greenspan het in het verleden ook wel eens fout gehad. Zo zei hij, ten onrechte, dat markten en banken zichzelf altijd zouden corrigeren - wat niet gebeurde met als gevolg de financiële crisis in 2008.

In 2007 interviewden NRC-redacteuren Maarten Schinkel en Freek Staps Alan Greenspan thuis. Lees dat gesprek hier terug (€): ‘Ik ben in de verkeerde eeuw geboren’.

Correctie 8 februari: in een eerdere versie van dit bericht stond dat Alan Greenspan van 1987 tot 1996 voorzitter was van de federale bank. Dat is onjuist, hij was tot 2006 voorzitter.