Zuid-Afrikaanse schrijver André Brink (79) overleden

André Brink. Foto EPA/ Jose Mendez

De Zuid-Afrikaanse schrijver André Brink is gisteravond op 79-jarige leeftijd overleden. Zijn ex-vrouw heeft zijn overlijden in een gesprek met de Zuid-Afrikaanse zender Netwerk24 bevestigd. Brink was een sleutelfiguur in de Afrikaanse literaire beweging die ageerde tegen de apartheid.

Hij overleed op een vlucht van Amsterdam naar Kaapstad. Eerder deze week had hij nog een eredoctoraat gekregen van de Université catholique de Louvain in België.

Brinks bekendste werk is ’n Droë wit seisoen. Dat boek werd in 1989 verfilmd. Brink, die in zowel het Engels als het Afrikaans schreef, won talloze prijzen voor zijn werk. Hij kreeg onder andere drie keer de CNA-prijs, de belangrijkste Zuid-Afrikaanse literaire onderscheiding en werd twee keer voor de prestigieuze Man Booker Prize genomineerd.

Lees een necrologie van André Brink: ‘Niets kan van mij een zwarte maken‘ (€).

    • Frank Huiskamp