Zoek uw heil in aandelen

De ECB tracht euroland te vrijwaren van ‘Japanisering’: wankele groei, flirten met deflatie. Maar Draghi’s bazooka knalt de obligatierente net neer tot Japanse niveaus. Volgens de vuistregel valt de lange rente samen met de nominale groei. Voor Nederland is dat iets van 1 tot 1,5 procent. Momenteel bedraagt die rente niet eens de helft. De bazooka houdt haar onder schot. Ze denkt er voorlopig niet aan zich op te richten. Een kunstmatige situatie.

Beleggers zoeken hun heil dan ook best elders. Bij aandelen bijvoorbeeld. Akkoord, het risico is hoger, maar hetzelfde geldt voor het verwachte rendement. Voor zij die wantrouwen resten obligaties. De veilige sok. Quasi geen rendement, maar het geld is tenminste veilig. Behalve als de rente ooit normaliseert en de belegger onverhoopt moet verkopen voor vervaldag. Dan is er koersverlies en blijkt er alsnog een gat in die sok te zitten.