Schippers heeft er geen geld voor

Om het aantal zelfmoorden terug te dringen wil de SGP 1 miljoen euro vrijmaken voor wetenschappelijk onderzoek. Fractievoorzitter Van der Staaij zet emotie in: „Het gaat om afschuwelijke cijfers en gebeurtenissen. Zelfdoding is doodsoorzaak nummer één bij jongeren. Dat is toch niet te bevatten?”

Dat is inderdaad niet te bevatten. Onderzoeksorganisatie ZonMW zal de 1 miljoen euro gebruiken voor onderzoek om zelfdodingen te voorspellen met behulp van bloedonderzoek, MRI-scans en EEG’s. De vraag die dit opwerpt: is 1 miljoen een toereikend budget? Ter vergelijking, voor de preventie van borstkanker was in 2009-2014 13 miljoen euro beschikbaar vanuit ZonMw.

Zelfmoord en psychische ziektes zijn nog steeds taboe. Volgens Edith Schippers zijn psychische diagnoses geen echte ziektes en geldt er in de kinderpsychiatrie een eigen bijdrage tot 1500 euro per jaar. Deze is er voor volwassenen niet meer, maar ook daar wordt fors bezuinigd.

Het lijkt positief dat de SGP opstaat voor onderzoek naar zelfmoord. Maar terwijl dure hersenscans en nieuwe behandelmethoden ter preventie worden onderzocht, is er geen prioriteit voor het financieren van de behandeling van psychiatrische patiënten met de bestaande middelen en methoden om het risico op zelfmoord terug te dringen.

Alsof we onderzoek gaan doen naar scans die voorspellen of je risico loopt om verkeersdode te worden, en ondertussen de verkeerslichten uitzetten om stroom te besparen.

Leids UMC

    • Esther van Fenema
    • Marianne van den Broek