Zeker 34 doden en vijftig gewonden bij drie bomaanslagen in Bagdad

Zeker 34 mensen zijn omgekomen bij drie bomaanslagen in Bagdad. Vijftig mensen raakten gewond. De aanslagen vonden plaats enkele uren voordat de regering een einde wilde maken aan de avondklok die al sinds 2003 van kracht is.

Irakese politieagenten ontruimen de straat na een bomaanslag in een restaurant in Bagdad waarbij 22 mensen om het leven kwamen. Foto: AFP / Sabah Arar

Zeker 34 mensen zijn omgekomen bij drie bomaanslagen in Bagdad. Vijftig mensen raakten gewond. De aanslagen vonden plaats enkele uren voordat de regering een einde wilde maken aan de avondklok die al sinds 2003 van kracht is.

Drie aanslagen in shi’itische wijken

Dat meldt persbureau Reuters. Bij de eerste aanslag liet een zelfmoordenaar een bomgordel afgaan in een restaurant in een shi’itische buurt in de stad. Daarbij kwamen volgens de politie zeker 22 mensen om het leven.

Vervolgens gingen twee bommen af op een drukke markt in de wijk Sharqa, waarbij tien doden vielen. In een derde aanslag kwamen twee mensen om in een andere shi’itische wijk.

Beëindigen avondklok moest leven normaliseren

Twee dagen geleden besloot premier Haider al-Abana nog om na ruim twaalf jaar de zogeheten ‘Saddam-avondklok’ af te schaffen. Daarmee hoopte hij het dagelijks leven in Bagdad te normaliseren. Al sinds de Amerikaanse invasie in Irak in 2003 was het voor burgers verboden om ’s nachts de straat op te gaan. De tijdspanne varieerde door de jaren heen nogal eens; de laatste avondklok gold van negen uur ’s avonds tot vijf uur ’s ochtends.

Volgens een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken hangen de bomaanslagen waarschijnlijk niet samen met het beëindigen van de avondklok.

    • Eva de Valk