Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Voorman politiebond ACP hielp vriendin aan baan via ministerie

De voorzitter van politievakbond ACP heeft zijn vriendin aan een baan geholpen bij een cruciaal onderzoek naar de Nationale Politie. Het verantwoordelijke ministerie van Veiligheid en Justitie zag deze belangenverstrengeling door de vingers.

Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP.
Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP. Foto ANP / Robert Vos

De voorzitter van de grootste politievakbond ACP heeft zijn vriendin aan een baan geholpen bij een cruciaal onderzoek naar de Nationale Politie. Het verantwoordelijke ministerie van Veiligheid en Justitie zag deze belangenverstrengeling door de vingers, om de steun van de machtige bond niet te verliezen.

Dat blijkt uit een reconstructie van NRC Handelsblad naar de gang van zaken rond de Cultuurmonitor Nationale Politie. Pleitbezorger van dit grootschalige onderzoek naar politiecultuur was Gerrit van de Kamp, de voorman van de christelijke ACP.

Van de Kamp beloofde in 2012 aan minister Opstelten dat zijn bond de vorming van de Nationale Politie zou steunen, als het ministerie de Cultuurmonitor zou financieren en gebruiken. Zijn vriendin stond ondertussen in de coulissen klaar om een sleutelrol bij het project te vervullen, en er een proefschrift over te schrijven.

Die dubbelrol leidde tot grote problemen. Zo meldde zich in juli 2013 een klokkenluider die stelde dat het ministerie van Veiligheid en Justitie de steun van de machtigste politievakbond kocht door Van de Kamp en zijn partner hun gang te laten gaan.

De klacht was vergeefs. De directeur Politieel beleid en Taakuitvoering van het ministerie ondertekende in die periode een interne brief waarin hij stelde dat hij “de verantwoordelijkheid droeg” voor het afwijken van “de geldende inkoopprocedures”.

Uit onderzoeksteam gezet

Hoofdonderzoeker en Nyenrode-hoogleraar Bob Hoogenboom zette de vriendin van Van de Kamp in oktober 2013 uit het onderzoeksteam van de Cultuurmonitor. Dat kwam volgens hem door ‘interne strubbelingen’ en omdat zijn ‘onafhankelijkheid op het spel stond’ door de dubbelrol van het stel. Een week daarna trok Gerrit van de Kamp zijn steun voor de Cultuurmonitor in. Die is inmiddels gereed, maar wordt niet openbaar gemaakt.

Van de Kamp en zijn vriendin benadrukken dat zij altijd „transparant geweest zijn over hun relatie” en dat het ministerie “akkoord is gegaan”. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat Hoogenboom de vriendin van Van de Kamp een onderzoeksfunctie gaf, en niet het departement. De gunning van het project en de integriteitsmelding zijn correct en “volgens de geldende richtlijnen” afgehandeld, zegt hij.

Lees ook in NRC Handelsblad: Waakzaam, dienstbaar, berekenend. Een reconstructie. (€)