Sleutelgetuige in Haagse jihadzaak trekt zich terug

De belangrijkste getuige in een zaak tegen een vermeende Haagse terroristische organisatie is teruggekomen van zijn verklaring. De 21-jarige Ahmed S. heeft maandag tegen de rechter-commissaris gezegd dat zijn belastende getuigenis is verzonnen. Dat melden bronnen rond het onderzoek aan NRC. Het OM wil niet reageren. De verklaringen van S. spelen een sleutelrol in een groot proces waarbij het OM tien radicale moslims uit Den Haag probeert te vervolgen als terroristische organisatie. De groep zou jongeren hebben geronseld voor de gewelddadige strijd in Syrië. De leidende figuren zitten sinds vorig jaar zomer in voorarrest. Ahmed S. was tot nu toe de enige getuige die verklaart dat hij is ‘gehersenspoeld’ door leden van dit netwerk. Nu zegt S. dat hij zijn verklaringen heeft verzonnen. Hij voelde zich onder druk gezet door de politie.

    • NRC