TenCate verliest op defensiemarkt

TenCate uit Almelo boekt af op zijn militaire tak. Het bedrijf heeft last van wereldwijd dalende defensiebudgetten.

TenCate werkt aan een stabiliseringssyteem dat de impact van een bermbom op een legervoertuig verkleint. Ondanks een afschrijving van 82 miljoen, gaat het onderzoek naar dit systeem gaat door. Foto TenCate

Aan terugtrekkende legers valt weinig te verdienen. Voor TenCate in ieder geval, de textielfabrikant uit Almelo die beschermende uniformen en bepantsering levert aan de defensie-industrie.

Vrijdag maakte TenCate bekend dat het 82 miljoen afschrijft, voornamelijk op de tak Advanced Armour. Die tak, met fabrieken in Denemarken, Frankrijk en de VS, die kogelwerende vesten en composieten voor legervoertuigen en helikopters produceert, „lijdt echt verlies”, zegt de woordvoerder.

In 2013 nam de omzet van de tak al met 16 procent af, nu moet TenCate de waarde opnieuw bijstellen, naar beneden. „Advanced Armour is nog steeds een prachtig onderdeel. Maar net iets minder prachtig dan we dachten toen we de fabrieken overnamen.”

Het beursgenoteerde materiaaltechnologiebedrijf verlegde 15 jaar geleden de koers van huishoudelijke stoffen naar geavanceerd ‘technisch textiel’. Daaronder rekent het bedrijf ook kunstgras, beschermende weefsels voor pakken van brandweerlieden en fabrieksarbeiders, tentdoeken, lichtgewicht composieten voor auto’s en vliegtuigen en stabilisatiesystemen voor legervoertuigen voor het geval ze op een bermbom rijden.

De defensiemarkt bleek behoorlijk lucratief. Een paar jaar geleden kwam 25 procent van de omzet van TenCate nog uit defensiebudgetten, vooral die van het Amerikaanse leger. De Irak-oorlog gaf het bedrijf een zet. In een oorlog gaan veel legervoertuigen kapot. TenCate kan dan veel materiaal leveren voor onderhoud en nieuwe voertuigen. Defender M, een vlamwerend weefsel waar legeruniformen van worden gemaakt, werd een hit.

Brandhaarden

Maar de wereld is veranderd. De Amerikanen trokken zich terug uit de brandhaarden Irak en Afghanistan. Overheden wereldwijd met wie TenCate zaken deed, schroefden defensie-uitgaven terug. TenCate: „Dan is er minder ruimte om leuke dingen te doen”. Het aandeel van de omzet uit defensie zit nu „niet meer in de dubbele cijfers”.

Wat het bedrijf acuut parten speelt, is uitstelgedrag door afnemers. Het bedrijf heeft wel langlopende leveringsovereenkomsten waar klanten zich aan moeten houden. Maar op korte termijn stellen ze onderhoud en bestellingen uit. Sluit het bedrijf nu ook minder van dit soort contracten af? „We houden het erop dat het een moeilijke markt is.”

Door de afschrijving op bepantsering leed TenCate in 2014 een verlies van 46 miljoen euro, blijkt uit de voorlopige cijfers die het bedrijf alvast heeft gepubliceerd, vooruitlopend op de jaarcijfers die het op 20 februari openbaar maakt.

Zonder die afschrijving zou de winst 24 miljoen zijn, 1 miljoen meer dan vorig jaar. De omzet over 2014 is ruim 1 miljard euro, vergelijkbaar met 2013. De woordvoerder wijst wel op een omzetgroei van 4 procent, maar pas uit de jaarcijfers zal blijken hoe die precies tot stand is gekomen. De winst en omzet blijven nog wel procenten achter op het topjaar 2011.

Wat nu? TenCate trekt zich niet terug uit de bepantseringsmarkt, de fabrieken in Frankrijk, Denemarken en de VS gaan niet dicht. Maar het bedrijf moet wel de bedrijfsvoering zo aan gaan passen dat het de pieken en dalen in de industrie beter op kan vangen. Door machines en personeel flexibeler in te zetten, bijvoorbeeld.

Ook moet het bedrijf minder afhankelijk worden van de begrotingen van het Amerikaanse leger, veruit de grootste klant. Daarom richt de composiettak zich op de lucht- en ruimtevaart en de auto-industrie – al is die laatste ook een moeilijke markt. Om het verlies op uniformstof Defender M op te vangen, probeert TenCate meer beschermende stoffen voor de industrie te produceren.

    • Carola Houtekamer