Syrisch Observatorium: dodental burgeroorlog ligt boven de 210.000

Het dodental door de burgeroorlog in Syrië is sinds de start in 2011 gestegen tot boven de 210.000, van wie bijna de helft burgers. Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal doden veel hoger.

Syrische families worden geëvacueerd uit Damascus. Vlakbij de hoofdstad woedt de burgeroorlog. Foto EPA / Syrian Arab News Agency

Het dodental door de burgeroorlog in Syrië is sinds de start in 2011 gestegen tot boven de 210.000. Bijna de helft van de doden is burgerslachtoffer, meldt het Britse Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), dat de Syrische burgeroorlog monitort met informatie van activisten ter plaatse.

Onder de doden zijn bijna 11.000 kinderen en 7.000 vrouwen. Zo’n 36.000 Syrische rebellen en 45.000 militairen zouden zijn omgekomen en meer dan 1,5 miljoen mensen zijn ernstig gewond geraakt. Het Observatorium telt alleen doden van wie de identiteit te controleren is; vermoedelijk ligt het werkelijke aantal doden veel hoger.

vluchtelingen

Westerse landen hebben eind vorig jaar toegezegd de komende maanden samen meer dan 100.000 vluchtelingen uit buurlanden van Syrië op te vangen. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) wil tegen het eind van 2016 zo’n 130.000 Syriërs buiten de regio hebben ondergebracht. Duitsland en Zweden moeten bijna de helft van die groep opvangen.

In totaal worden zo’n 3,2 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen in buurlanden Libanon, Jordanië, Turkije, Egypte en Irak.

Lees ook op nrc.nl: Jouw dag in een (overvol) Iraaks vluchtelingenkamp

    • Sterre van der Hee