‘Sun Capital bereid meer geld te steken in reddingsplan V&D’

Eigenaar Sun Capital is bereid niet 40 maar 60 miljoen euro te investeren in een reddingsplan voor V&D. Dat meldt de NOS.

V&D in Hoog Catharijne in Utrecht. Foto ANP / Bart Maat

Eigenaar Sun Capital is bereid niet 40 maar 60 miljoen euro te investeren in een reddingsplan voor V&D. Dat meldt de NOS.

Het voorstel zou op dit moment op tafel liggen bij de besprekingen die vandaag worden gevoerd tussen V&D-eigenaar Sun Capital, banken en verhuurders van winkelpanden. Woordvoerders van Sun Capital en andere betrokkenen waren vanavond niet bereikbaar om de extra investering te bevestigen, schrijft persbureau ANP.

V&D heeft te kampen met een miljoenenschuld. Om te voorkomen dat het bedrijf failliet gaat, vraagt Sun Capital een offer van alle partijen. Alleen dan wil het Amerikaanse bedrijf, sinds 2010 eigenaar, opnieuw geld steken in V&D. In 2013 stak de investeringsmaatschappij 30 miljoen euro in vernieuwing van de winkel.

Iedereen moet inleveren

Van het personeel is een loonoffer gevraagd. Van huisbanken ING, ABN Amro en Rabobank wordt waarschijnlijk gevraagd om een versoepeling van de afspraken of kwijtschelding van een deel van de schuld. Ook wil de winkelketen korting op de huur krijgen van verhuurders van de winkelpanden, waarvan vastgoedeigenaar IEF Capital de grootste is. Eerder deze week spande de vastgoedeigenaar nog een kort geding aan om ontruiming van vier filialen te eisen.

De vakbonden zijn niet bij de besprekingen uitgenodigd. V&D vraagt van de 5000 man aan personeel om ongeveer 6 procent salaris in te leveren. Maar daar staat geen baangarantie tegenover. Volgens bestuurder Niels Suijker van FNV Handel zien de medewerkers dit niet zitten:

“Juist het personeel op de winkelvloer levert het meeste in.”

Lees ook bij NRCQ ‘Van wie kan V&D nog hulp verwachten?’ en het artikel ‘De nieuwe werkelijkheid in de winkelstraat’(€) in NRC Handelsblad.

    • Anouk Eigenraam