Sia, tip voor een Grammy

Wat betekenen de Grammy’s nog in een tijd waarin de populariteit van artiesten vooral is af te lezen aan succes op het web?

Recent optreden van de Australische zangeres Sia in de tv-show van Ellen Degeneres. Linksachter (verborgen onder haar lange pony) de zangeres die voor vier Grammy’s is genomineerd, zelf. Foto Warner Bros/Michael Rozman

De 57ste uitreiking van de Grammy’s, zondagnacht in het Staples Center in Los Angeles, wordt een strijd tussen de Amerikaanse supersterren Beyoncé en Pharrell Williams, en de Britse nieuwkomer Sam Smith. Ieder van hen heeft zes nominaties. Smith, soulzanger met hoge kopstem, springt er als genomineerde uit voor de belangrijkste prijzen: album, song en record van het jaar, én beste nieuwe artiest.

Van de 83 prijzen die te verdelen zijn (dat aantal verandert jaarlijks door het komen en gaan van categorieën) is ‘album of the year’ de eerbiedwaardigste. Het is een erkenning voor de artistieke waarde van een album, ongeacht de verkoopcijfers of hitlijstposities. Er zijn drie Amerikaanse kanshebbers: Beck, Beyoncé en Pharrell Williams, en twee Britse: Sam Smith en Ed Sheeran.

En wie dat wint? Beyoncé, is de inschatting – hoewel het alweer een eeuwigheid geleden lijkt dat haar album plots uitkwam. Ze dingt nog mee doordat de release viel in de voor de Grammy’s gehanteerde selectieperiode van 1 oktober 2013 tot 30 september 2014.

Mocht nieuwkomer Sam Smith echter plots deze Grammy in zijn schoot geworpen krijgen, dan heeft hij al gezegd het beeld aan Beyoncé te overhandigen. Hij zou zich „schamen als ik de prijs krijg en niet zij”. Saillant is dat Smith in Los Angeles ook Tom Petty tegen het lijf zal lopen, aan wie hij auteursrechten verschuldigd is. Smiths hit Stay with me lijkt volgens de rechter te veel op I won’t back down van Tom Petty and The Heartbreakers.

Voor de ‘record of the year’ telt de kwaliteit van de opname: naast de artiest krijgen ook producers en technici een Grammy. Bij de ‘song of the year’ gaat het dan weer om de kwaliteit van de compositie zélf, ongeacht de opname. De prijs is voor de componist, niet voor de uitvoerende artiest. Interessant hier zou de winst zijn voor de eigenzinnige Australische singer-songwriter Sia met haar nummer Chandelier. Bekend werd Sia Furler (39) als liedjesschrijver voor sterren als Rihanna, Katy Perry en David Guetta. Als uitvoerend artiest kiest ze er echter bewust voor uit de spotlights te blijven. Steeds weer verzint ze ludieke opgetuigde optredens en video’s, waarin kinderlijke dansers pruiken met haar platinablonde bobkapsel dragen en Sia’s gezicht zelf onder een papieren zak of met een té lange pony onherkenbaar blijft. Sia is voor vier prijzen genomineerd.

De Grammy’s, oorspronkelijk Gramophone Awards geheten, worden jaarlijks door de National Academy of Recording Arts and Sciences (NARAS) in de Verenigde Staten uitgereikt „om artistieke en technische prestaties in het muziekvak te eren”. De uitreiking bestaat uit twee delen: de van sterrenstof zinderende muziekavond waar de tien belangrijkste muziekprijzen werden uitgedeeld, en de Pre-Telecast-show, die ’s middags al is. Dáár wordt het gros van de awards – van beste folkalbum tot beste jazzsolo, van beste historische album tot beste platenhoes – redelijk rap en onglamoureus verdeeld.

Maar een Grammy, wat betekent dat eigenlijk nog in een tijd waarin de populariteit van artiesten vooral valt af te lezen aan het aantal onlinestreams en YouTube-views? Veel! De muziekprijs is te beschouwen als het equivalent van de Oscars: de eer is van onschatbare waarde. En het is een zeldzame kans voor gevestigde namen en nieuw talent om zich te tonen in een wereldwijd aandacht trekkende spektakelshow, voor een nog steeds groeiend megapubliek dat live via televisie en internet meekijkt.

Voor de uitreikingsceremonie in Los Angeles, die te zien is bij de Amerikaanse tv-zender CBS en wordt gepresenteerd door rapper LL Cool J, wordt alles uit de kast gehaald, in stunt en beeld, in zowel outfit als performance. Paul McCartney treedt op met Rihanna en Kanye West, Lady Gaga met Tony Bennett, Beyoncé zingt gospel met John Legend en Common. Naast Ariana Grande, Sia en Ed Sheeran treedt ook popdiva Madonna op, winnares van zeven Grammy’s, maar nu niet genomineerd. Vorig jaar zong ze bij het provocatieve spektakel met 33, vooral homoseksuele, stellen die trouwden bij het optreden van hiphopduo Macklemore & Ryan Lewis.

Een Nederlands tintje is dit jaar de nominatie van dj Tiësto (‘best remixed recording, non-classical’) voor zijn remix van het nummer All of me van John Legend. Daarnaast is de remix van hitnummer Waves (gezongen door de Nederlandse rapper en zanger Mr. Probz) van dj Robin Schulz genomineerd voor een muziekprijs.

    • Amanda Kuyper