Schorpioen laat zijn staart gaan

illustratie irene goede

Stel je wordt achternagezeten door een wolf. Je rent en rent, maar het roofdier heeft je al bijna te pakken. Wat doe je?

Een schorpioen zou zeggen: laat toch een arm van je lijf afvallen. Terwijl de wolf verbaasd bovenop je arm springt, kun jijzelf ontsnappen. Dag arm, dag wolf!

Best griezelig. Maar in de natuur is het loslaten van lichaamsdelen heel gewoon. Sommige hagedissen doen het. Als ze worden bejaagd, laten ze een stukje staart achter. En ook hooiwagens dumpen één van hun acht pootjes als ze in de nesten zitten. Autotomie, heet het met een sjiek woord.

Biologen hebben nu ook ontdekt dat ook sommige schorpioenen het doen. Je weet wel, die engerds met scharen en een giftige stekel op hun staart.

Het was de biologen al opgevallen dat er kleine schorpioenen in Zuid-Amerika rondkropen zonder staart. En als ze een schorpioentje mét staart een paar seconden vastpakten bij zijn staart, viel die er al snel af. De schorpioen kiest er zélf voor om zijn staart te laten gaan. Bewusteloze schorpioenen doen het niet.

De giftige staart blijft nadat hij losgekomen nog kronkelen en draaien. Alsof de stekel zijn belager nog probeerde te steken.

Of het pijn doet om een staart te laten gaan, weten de biologen niet. Maar ze vonden het wel een mooie breuk. Het staartstompje bloedde wel, maar niet lang. Al na een dag was het een litteken geworden.

Zonde is het wel natuurlijk. Een schorpioenenstaart groeit nooit meer terug. De staartloze schorpioen kan zijn prooien nooit vergiftigen. Met zijn kaken en scharen moet hij maar zien te vangen wat hij vangen kan.

Het gekke is dat de schorpioen niet in de gaten heeft dat zijn staart verdwenen is. Hij probeert nog wel te prikken, met een stekel die er niet meer is.

En ook jammer: het poepgaatje van de schorpioen zit in zijn staart. Een schorpioen zonder staart kan dus niet meer poepen. De poep hoopt zich op in het achterlijfje, dat steeds dikker en boller wordt.

Maar ja, dat is nog altijd beter dan opgegeten worden. Een staartloze schorpioen kan nog wel maanden blijven leven.

    • Lucas Brouwers